Spanning te snijden in Kinshasa

Bijdrage van Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11 en woordvoerder van de Belgische (11.11.11-CNCD) delegatie in de EurAc-observatiemissie.

Kinshasa 26/11/2011 - Vandaag, een maand na de start van de verkiezingscampagne, zou een hoogtepunt moeten worden voor de verschillende grote politieke partijen. De drie belangrijkste kandidaten, Kabila (PPRD), Tshisekedi (UDPS) en Kamerhe (UNC) waren klaar met hun laatste toespraken om "hun" achterban toe te spreken in verschillende plaatsen in Kinshasa. Op beide luchthavens zouden Kabila en Thisekedi door hun aanhang opgehaald en begeleid worden naar hun respectievelijke stadia.


Zelf wilde ik graag één van de meetings bijwonen om de sfeer op te snuiven. Maar voor dag en dauw liet één van onze lokale partners ons weten dat het mogelijk zeer gevaarlijk zou zijn als blanke tussen een enorme massa.

De eerste berichten over kleine onlusten kwamen binnen rond 10u. Traangas, vandalisme met stenen. Er was ook vrij snel sprake van één zwaargewonde. Onze lokale partners raadden ons sterk aan om weg te blijven uit het grootste deel van de stad, voornamelijk uit de cités op de weg naar de luchthaven. Hierop hebben we meteen gereageerd door ook onze observatoren, die vandaag in twee groepen enkele kiesbureaus in Kinshasa gingen aandoen terug te trekken uit de moeilijk delen van de stad.

Daarna kwam het ene bericht na het andere. In tal van wijken waren er onrusten, in Matonge, Kasa vubu, Limite, Masina. Overal dezelfde signalen: traangas, stenen, maar ook al kogels. Rond 13u30 volgde dan het bericht dat alle verkiezingsmeetings geannuleerd werden. De gouverneur van Kinshasa had daartoe besloten omdat de auto met de ambassadeur uit Zuid-Afrika, die zich in de menigte rond Limete bevond, bekogeld was met stenen... althans dit is de officiële versie.

Strategisch gezien misschien niet de beste keuze, want deze mededeling hitste enkel de menigte op. Nieuwe onlusten werden gemeld en in sommige wijken werden jongeren met machetes gesignaleerd. Er is ook sprake van enkele doden. Veel berichten, veel radio trottoir: het is zeer moeilijk om een algemeen overzicht te krijgen. Wat zeker is: de spanningen lopen op in Kinshasa, maar het blijft afwachten hoe de dag (en de nacht) verder zal verlopen. Intussen hebben we besloten om met onze internationale missie de veiligheidsmaatregelen voor Kinshasa te maximaliseren. Op het moment dat ik dit schrijf is iedereen veilig terug onderweg naar hun verblijfplaats.

Met onze missie zullen we alvast een bericht uitsturen met een oproep naar alle kandidaten om hun achterban te kalmeren en alle middelen in te zetten om de campagnes zo vreedzaam mogelijk af te sluiten.

Deel dit artikel