Sterke vrijwilligers, straffe verhalen

Ruim 270 vrijwilligers van kleinschalige ontwikkelingsprojecten namen zaterdag in het Vlaamse Parlement deel aan de 5de editie van de Dag van de 4de Pijler. De toespraak van Minister-President Geert Bourgeois, die zichzelf diende te verontschuldigen wegens ziekte, prees de inzet van al deze vrijwilligers voor de projecten die ze wereldwijd ondernemen. Hun initiatieven leveren, elk op hun manier, een onschatbare bijdrage aan duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die we allen samen tegen 2030 willen realiseren.

"De 4de Pijlerorganisaties in Vlaanderen zijn 'alive and kicking,'" bevestigde dr. Sarah Kinsbergen vanuit haar onderzoek aan de universiteit van Nijmegen. "Velen blijven zich ontwikkelen en worden sterker met de jaren. En meer dan in Nederland krijgen deze burgerinitiatieven in Vlaanderen een actieve plaats binnen ontwikkelingssamenwerking."

Naar aanleiding van de gemeenteraadverkiezingen in oktober nodigde 11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe de 4de Pijlers uit om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen ook in hun eigen gemeente te helpen realiseren. Een moderne gemeente is een mondiale gemeente. En 4de Pijlerverenigingen spelen een sleutelrol om die dimensie van mondiale solidariteit in gemeenten en provincies op de agenda te houden.

Opmerkelijk is dat er steeds meer deelnemers met en migratieachtergrond aanwezig zijn op de Dag van de 4de Pijler: vertegenwoordigers van diasporaverenigingen die projecten in hun thuisland ondernemen. Zoals Fatimatou Ahmat Gadjama, die een getuigenis bracht over het filmfestival dat ze oprichtte in haar thuisland Kameroen om lokale vrouwen een blik op de wereld te bieden. Of Hasan en Emmanuel, Syrische en Congolese vertellers van De Verhalenwerf, die volksverhalen uit de hele wereld brachten

De deelnemers konden zich zo een hele dag laten inspireren tijdens workshops en sessies met 'straffe verhalen' over projecten in het Zuiden. Zoals het verhaal van designer Sep Verboom, bijvoorbeeld. Hij werkt zijn ontwerpen uit samen met vrouwengroepen in de Filipijnen en Brazilië en werd onlangs bekroond met de Henri Van de Velde-prijs voor design.

4de pijlersteunpunt DOOR:

Deel dit artikel