Syriërs vinden onderdak in Jordanië en Libanon

Steeds meer vluchtelingen uit Syrië zoeken een veilig onderkomen in Jordanië en Libanon. Op dit moment telt het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR) meer dan 208.000 Syriërs die naar een buurland trokken, op de vlucht voor het geweld. Meer dan de helft zijn kinderen.

Sinds het begin van de crisis in Syrië mobiliseerden de nationale Rode Kruisverenigingen in Libanon en Jordanië medewerkers en vrijwilligers om de vluchtelingen bijstand te leveren. Noodhulpteams van het Libanese Rode Kruis staan bijvoorbeeld paraat aan de grensovergangen om gewonde vluchtelingen naar ziekenhuizen te vervoeren.

 

Libanon

Gracia Abboud, een vrijwilliger bij het Libanese Rode Kruis in Qoubayat, maakt deel uit van een team dat meer dan 150 gewonde Syriërs geholpen heeft. "Ik ben al meer dan een week van huis, maar ondertussen zijn we dit gewoon", vertelt ze.

De vluchtelingen zonder inkomen worden in Libanon opgevangen in scholen. Het gebied rond Wadi Khaled herbergt alleen al 1.244 families. Zeven procent daarvan leeft in opvangcentra, dertien procent huurt een huis en de overgrote meerderheid verblijft bij familie of vrienden.

Veel vluchtelingen komen zonder of met heel weinig bagage aan. Het Rode Kruis verdeelt daarom noodhulpgoederen zoals matrassen en kledij.

 

Jordanië

"Tijdens de vlucht heb ik mijn jongste zonen slaappillen gegeven", vertelt Nadia, een Syrische moeder. "Ik heb hen vier dagen gedragen. Op het einde had ik zo veel pijn in mijn armen dat ik erover nadacht om hen achter te laten." Nadia ontvluchtte Syrië met 14 kinderen onder haar hoede, waaronder haar drie dochters en haar tweelingzonen Ali en Omar (5). Haar zonen hebben een zware handicap.

In Jordanië verblijft Nadia in een ongemeubeld appartement. "We hebben zelfs niet genoeg kleren kunnen meenemen om er hoofdkussens van te maken." Nadia maakt zich nu erg veel zorgen over de winter.

De Rode Halve Maanvereniging in Jordanië hielp tot nu toe 11.634 Syrische families via voedselbedeling en noodhulpgoederen zoals dekens en huishoudspullen. Dankzij de financiële steun van andere landen uit de regio kunnen ze families blijven bijstaan. De Rode Halve Maanvereniging van Qatar levert een medische hulpteam aan Jordanië.Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel