Tienduizenden Zuid-Soedanezen vluchtten naar Oeganda

p-UGA0273-393
Meer dan 220.000 Zuid-Soedanezen zijn hun land ontvlucht sinds het geweld midden december oplaaide. De meesten trokken naar Oeganda waar ze opgevangen worden in vluchtelingenkampen.
Freda Kajoki Igga
(28), is een vrijwilliger bij het Rode Kruis in Oeganda. Sinds januari registreerde ze vluchtelingen uit Zuid-Soedan en verdeelt ze voedselbonnen en hulpgoederen.

Er zijn naar schatting 80.000 Zuid-Soedanese vluchtelingen in Oeganda. De eerste maanden registreerde het Rode Kruis dagelijks zo'n 3.000 vluchtelingen. Nu is de situatie gestabiliseerd tot 200 registraties per dag.

"De vluchtelingen die hier aankomen zijn uitgeput en hebben een plek nodig om te  rusten", zegt Freda. "Het transitcentrum is overbevolkt en de weinige tenten hier zijn bezet, waardoor mensen hun toevlucht zoeken in de schaduw van de bomen."

"Sommige ouders komen aan zonder hun kinderen, terwijl sommige kinderen zonder ouders aankomen. We registreren hen dan en zodra we hen hebben kunnen herenigen, verplaatsen we hen naar vluchtelingenkampen. Het lukt helaas niet altijd om families meteen te herenigen en in die gevallen wijzen we jonge kinderen toe aan pleeggezinnen", aldus Freda.

Zeventig vrijwilligers van het Oegandese Rode Kruis zijn bezig met de opvang van de vluchtelingen. Diegene die aan de slag zijn in het transitcentrum kampen met een aantal uitdagingen. "De taal is bijvoorbeeld een probleem voor ons", legt Freda uit. "Daarom hebben we een aantal vluchtelingen gevraagd om voor ons te tolken. Daarnaast is het erg moeilijk om met ongeduldige mensen om te gaan zonder zelf emotioneel te worden. Op drukke dagen hebben we amper tijd om een pauze te nemen. Maar we blijven de moed erin houden om ervoor te zorgen dat deze mensen onderdak vinden."

In de vluchtelingenkampen voorziet het Rode Kruis onder andere Eerste Hulp, de verdeling van voedsel en noodhulpgoederen, psychosociale hulp en tracing – het opsporen van vermiste familieleden.

fotocredit: IFRC
 

Deel dit artikel