Tijdig anticiperen op natuurrampen in Azië


De afgelopen weken sloeg de natuur keihard toe in India, de Filippijnen en Vietnam. Door tijdig te anticiperen op de situatie, kon het aantal slachtoffers beperkt worden.
India: cycloon Phailin

De cycloon Phailin trok een spoor van vernieling door het land waarbij zo'n 250.000 huizen zwaar beschadigd of zelfs totaal weggevaagd werden. Er kwamen 23 mensen om door het noodweer.

Toch staat het aantal dodelijke slachtoffers in schril contrast met de laatste grote storm Paradip in 1999. Toen vielen er ongeveer 15.000 dodelijke slachtoffers. Hulporganisaties, overheidsinstanties en andere betrokkenen sloegen de handen in elkaar om de impact van andere stormen te beperken. Zo richten ze onder andere een waarschuwingssysteem op waardoor mensen tijdig geëvacueerd kunnen worden en er duizenden vrijwilligers klaar staan om eerste hulp te verlenen. Deze samenwerking werpt nu duidelijk zijn vruchten af.


Filippijnen: aardbeving in Cebu en Bohol

Ook de Filippijnen werd deze week getroffen door groot natuurgeweld. Een aardbeving van 7.2 op de schaal van Richter kostte tot nog toe aan 67 mensen het leven en richtte grote schade aan op gebouwen.

Het plaatselijke Rode Kruis rukte onmiddellijk uit om medische hulp te verlenen, maar ook om  instortingsgevaar te onderzoeken en mensen onder het puin te halen. Het Rode Kruis in de Filippijnen stuurt regelmatig berichten uit via de sociale media over onder andere veiligheidstips en  informatie over naschokken.


Vietnam: Tyfoon Nari

Tyfoon Nari, die in centraal Vietnam huis hield, kon gelukkig op tijd worden gesignaleerd. Meer dan 120.000 mensen werden geëvacueerd.

Het getroffen gebied beslaat ook de provincies Quang Tri en Quang Nam, die 2 weken geleden ook al door de verschrikkelijke tyfoon Wutip werden geteisterd. Het plaatselijke Rode Kruis deelt noodhulpgoederen uit, waaronder tentzeilen en spullen om zelf tijdelijk onderdak van te maken.

Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel