TV-studio en Tshisekedi

tv-studio_openlucht_150
© Giampaolo Musumeci
Bijdrage van Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11 en woordvoerder van de Belgische (11.11.11-CNCD) delegatie in de EurAc-observatiemissie.

Kinshasa 27/11/2011 - Acht uur zat Tshisekedi gisteren vast op de luchthaven Ndjili in Kinshasa. Een muur van politieagenten blokkeerde de uitgang van de luchthaven tot iets voor middernacht (het officiële einde van de verkiezingscampagne, nvdr). Na onderhandelingen met de Monusco (de VN-troepen), mocht hij onder politie begeleiding vertrekken. Zonder zijn achterban toe te spreken.


Hierop riep 'Tchitchi' vandaag op om toch nog naar het groot stadion te trekken voor een laatste toespraak, hoewel de campagne gisterennacht officieel is afgesloten. Het leek er even op dat we opnieuw op een erg onrustige dag afstevenden, maar blijkbaar was zijn achterban nog niet goed wakker van de nacht tevoren, want buiten de aanwezigheid van enkele 'die-hards' aan het stadium, kwam er niet veel volk opdagen en gelukkig is het dan ook kalm gebleven.

Hoe volhardend zijn deze 'die-hards' eigenlijk? De foto hieronder spreekt alleszins boekdelen. Als je goed kijkt, zie je dat het een kleine tv-studio is. Tijdens de aanloop naar de verkiezingen is deze studio afgebrand. De baas ervan is een fervent supporter van de Sphinx van Limete (bijnaam van Tshisekedi , nvdr) en zet alles op alles om zijn boodschap te verspreiden. Dat zijn studio het (daardoor?) zwaar te verduren kreeg, vormt geen beletsel. Kijk maar eens goed naar deze nieuwe TV-studio. Hij staat... in open lucht. Een overduidelijke toepassing van "Article 15 - debrouillez-vous".

tv-studio_openlucht
© Giampaolo Musumeci

Deel dit artikel