Tyfoon Haiyan raast over Filipijnen

 
Tyfoon Haiyan heeft op de Filipijnen aan minstens 1200 mensen het leven gekost, aldus het Filipijnse Rode Kruis. Vrijwilligers in de hele regio melden een aanzienlijke schade en een toenemend aantal doden. Terwijl de volledige omvang van de verwoesting niet eens duidelijk is omdat veel gebieden nog steeds ontoegankelijk zijn. Veel bomen zijn omgewaaid en versperren de weg of wegen staan onder water.
Medewerkers en vrijwilligers van het Filipijnse Rode Kruis zijn met man en macht aan het werk. Ze helpen slachtoffers met eten, drinken en schoon drinkwater, maar voeren ook reddingsacties uit en evalueren de schade in de getroffen gebieden. Toegang tot de zwaarst getroffen gebieden is erg moeilijk doordat veel wegen onbegaanbaar zijn vanwege omgevallen bomen of omdat ze onder water staan. Het is nog niet duidelijk hoeveel schade de tyfoon precies heeft aangericht.

Voorbereiding


De tyfoon raasde afgelopen twee dagen over de Filipijnen. Soms met snelheden van bijna 300 kilometer per uur en met metershoge golven tot gevolg. Inwoners van het gebied waren van tevoren gewaarschuwd door vrijwilligers en hulpverleners van het Rode Kruis. Bijna 1 miljoen mensen verbleven in evacuatiecentra toen de tyfoon aan land kwam.

Deel dit artikel