Veilige routes voor iedereen

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Vandaag, 18 oktober, verscheen in De standaard de eerste advertentie die 11.11.11 gratis mag plaatsen als laureaat van De Standaard Solidariteitsprijs.

Context

Deze affiche maakt deel uit van een reeks in kader van de 11.11.11 campagne voor een rechtvaardig migratiebeleid.

We kozen voor vijf beelden die de link maken tussen thema's die sterk leven bij mensen hier bij ons en de uitdagingen, obstakels, hindernissen en beproevingen waar mensen op de vlucht mee geconfronteerd worden.

Naast veilige routes hebben we vooral aandacht voor de grondoorzaken die ervoor zorgen dat migratie voor te veel mensen geen keuze maar een noodzaak is.

Te midden van het harde discours over migratie en vluchtelingen brengen we een warme boodschap. Wij willen een menselijk migratiebeleid. Want we zijn #AllemaalMensen onderweg naar beter.

  • Ontdek hier ook de andere affiches en hang ze aan je raam, deel raamaffiches uit of doe mee aan onze grote plakactie. Toon dat we met velen achter een rechtvaardig migratiebeleid staan.

Waarom veilige routes?

Sinds 2014 riskeerden bijna 2 miljoen mensen hun leven om Europa te bereiken via de Middellandse Zee. Meer dan 15.000 mensen kwamen daarbij om het leven. De internationale mensensmokkel brengt jaarlijks ongeveer 35 miljard dollar op. Een humanitair en financieel drama waar – buiten de smokkelaars – niemand beter van wordt.

De laatste jaren werd duidelijk dat het eenzijdig optrekken van de grenzen geen duurzame oplossing biedt.

Internationale migratie is een markt met vraag en aanbod. Bij gebrek aan een legaal aanbod van migratiekanalen wordt die leegte gevuld door mensensmokkelaars die eigen kanalen aanleggen. Zonder hierop in te spelen met legale migratiemogelijkheden kunnen de Europese Unie en haar lidstaten de irreguliere migratie onmogelijk op een effectieve manier aanpakken.

Niet alleen Europese landen bouwen steeds meer hekken en muren om migratie tegen te gaan. Ook landen als Turkije trekken hekken op en voeren een visumbeleid dat ervoor zorgt dat veel Syriërs vast komen te zitten in het conflict. Hun enige weg naar bescherming loopt via smokkelaars met dodelijke incidenten tot gevolg.

Net als de Verenigde Naties vraagt 11.11.11 dat landen als Turkije de mogelijkheid bieden aan mensen op de vlucht voor geweld om bescherming te zoeken.

Wat bedoelen we met veilige routes?

Een grote groep van de mensen die vandaag Europa bereiken, heeft recht op internationale bescherming en een verblijfsrecht. Het is onze internationale plicht om hen die te bieden. Het is voor 11.11.11 evident dat zij hier op een veilige manier toegang toe moeten kunnen krijgen.

Veilige routes moeten er dus voor zorgen dat mensen die vluchten naar veiligheid dat ook op een veilige manier kunnen doen. Dat betekent in de eerste plaats dat er in de regio van conflicthaarden en natuurrampen mogelijkheden zijn om bescherming op te zoeken. Maar ook België en Europa kunnen een rol spelen.

11.11.11 roept al vele jaren op voor meer legale toegangswegen die mensensmokkelaars het gras voor de voeten wegmaaien zodat minder mensen hun leven moeten riskeren langs gevaarlijke migratieroutes.

Voor mensen op de vlucht pleiten we voor:

  • meer hervestiging (lees ons dossier), 
  • een soepeler en duidelijk beleid rond de toekenning van humanitaire visa (dossier), 
  • complementaire toegangswegen zoals studentenvisa en gezinshereniging.

Veilige routes voor wie?

Iedereen moet de kans krijgen om een asielaanvraag in te dienen. Dat veel mensen niet in aanmerking komen voor deze bescherming valt echter niet te ontkennen. 11.11.11 is niet tegen een terugkeerbeleid voor mensen wiens asielaanvraag wordt afgewezen. Daarbij moet in de eerste plaats worden ingezet op een goed omkaderde terugkeer die oog heeft voor het toekomstperspectief van de mensen ter plaatse.

Toch is het compleet uitsluiten van migratiemogelijkheden voor mensen die niet vluchten voor geweld (maar bijvoorbeeld omwille van familiale, economische of studieredenen) onrealistisch en ook een gemiste kans. Zo komen we onder andere bij het vraagstuk arbeidsmigratie terecht. Ook daar tekent zich een markt af met vraag en aanbod en is er nood aan een veilig en legaal migratiekanaal. Ook daar heeft 11.11.11 heel wat voorstellen rond. In dit dossier doen wij, Noord-Zuidorganisaties, vakbonden en migrantenorganisaties, een aanzet voor een arbeidsmigratiebeleid dat werkt voor zowel de migrant, België als de herkomstlanden.

Pleit 11.11.11 voor open grenzen?

11.11.11 pleit dus niet voor open grenzen. Soevereine staten hebben redenen om hun grenzen te controleren en te bepalen wie toegang krijgt tot het grondgebied. Dit beleid bepaalt in welke mate de grenzen open of dicht zijn. Dit is belangrijk om te bepalen wie stemrecht geniet, belastingen moet betalen, kan genieten van sociale diensten, de sociale zekerheid, ...

Hieruit ontstaat de nood aan een migratiebeleid dat bepaalt wie het recht heeft om het land binnen te komen, er te verblijven en wie uiteindelijk burgerschap kan verwerven.

Landen zijn vrij om (in overeenstemming met de internationale verplichtingen, waaronder het VN-Vluchtelingenverdrag) een migratiebeleid vorm te geven dat rekening houdt met de noden van de eigen arbeidsmarkt, de sociale draagkracht, humanitaire overwegingen, ...

11.11.11 is dan ook niet gekant tegen een terugkeerbeleid.

11.11.11 DOOR:

Alles over de campagne

pin-allemaalmensen-126x200

11.be/allemaalmensen


 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels