Verkiezingen in Congo: welke reactie van België?

kabila-degage-monument-lumumba

Vorige week vonden er gewelddadige protesten plaats in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Middenveldorganisaties spreken van 56 doden, waaronder 6 politieagenten. Er vielen verschillende gewonden en meerdere publieke en private gebouwen werden geplunderd en/of verwoest. Een groot deel van de bevolking verdenkt president Kabila ervan om de verkiezingen op de lange baan te schuiven en zo zijn mandaat, dat volgens de grondwet op 19 december 2016 afloopt, eindeloos te rekken.

Resolutie

Ondertussen nam het Federale Parlement net voor het zomerreces een resolutie aan over de verkiezingen in Congo waarin de regering gevraagd wordt krachtdadig op te treden ten aanzien van de Congolese regering.

De resolutie formuleert een aantal sterke aanbevelingen voor het Belgische beleid. Delicaat is echter de aanbeveling waarin het Parlement vraagt de directe bilaterale samenwerking te 'herevalueren' indien de door de Grondwet vastgelegde verkiezingsdatum niet wordt gerespecteerd.

Die aanbeveling is bijzonder dubbelzinnig geformuleerd en kan aanleiding geven tot verschillende interpretaties. Een 'maximale' interpretatie ziet die herevaluatie als een opschorting van de directe bilaterale steun aan de regering. Dergelijke beslissing kan voor 11.11.11 in een aantal welomlijnde omstandigheden, maar op dit moment is zo'n opschorting nog niet aan de orde.

Opletten voor verkapte besparing

Voor 11.11.11 kan een opschorting van de directe steun enkel wanneer ernstige schendingen van het internationaal recht zijn aangetoond en wanneer alle andere opties zijn uitgeput. Ook moet men kijken naar de doeltreffendheid van zo'n beslissing. Bovendien is 11.11.11 bezorgd dat bij een gebrek aan een concrete heroriënteringstrategie een opschorting eigenlijk neerkomt op een verkapte besparing op ontwikkelingssamenwerking.

11.11.11 vraagt minister Reynders gevolg te geven aan de belangrijkste aanbevelingen in de resolutie, nl. individuele sancties tegen de leiders van de repressie, waaronder inreisverboden en het bevriezen van tegoeden. Ook kan België bij de Afrikaanse Unie aandringen om de mislukte politieke dialoog, en het werk van facilitator Edem Kodjo, grondig te evalueren. België dient ook een robuuste heroriëntatiestrategie te ontwikkelen die toelaat om goed voorbereid in te kunnen spelen op een veranderende context in Congo.

Pieter-Jan Hamels
Beleidsmedewerker Centraal-Afrika

Deel dit artikel