Veroorzaken biobrandstoffen honger?


Veroorzaken biobrandstoffen honger? De sociale impact in Brazilië onder de loep
Biobrandstoffen zijn het voorwerp van intens politiek debat. Het gaat dan vooral over de milieubijdrage die ze al of niet kunnen leveren tegen de klimaatsopwarming. Die dreigt negatief uit te vallen als energiegewassen op intensieve plantages en op voorheen beboste gronden geteeld worden. De sociale impact van biobrandstoffen in onze tank wordt vaak over het hoofd gezien. De voedselvoorziening van boerengemeenschappen en inheemse volkeren in het Zuiden dreigt daardoor de eerste dupe te worden van de snel uitbreidende plantages.

Daarom organiseert FIAN-Belgium, de mensenrechtenorganisatie voor het recht op voedsel, in het kader van haar campagne "Face it - Act now" een persbezoek aan inheemse Guarani-Kaiowá gemeenschappen in de staat Mato Grosso do Sul in Zuid-Brazilië.

De hongersituatie en landconflicten waar deze gemeenschappen mee worden geconfronteerd worden al enkele jaren door FIAN opgevolgd.
Sinds 2005 zijn 53 kinderen jonger dan vijf gestorven. De strijd om de grond van het afbrokkelende inheemse gebied gaat gepaard met moorden - in 2007 alleen al 48 – en inheemse leiders worden steeds vaker gecriminaliseerd.
Hoog tijd dus om samen met vier vlaamse en franse journalisten uit te vissen hoe het nu juist zit met de exploderende suikerriet- en sojaplantages voor bio-ethanol en biodiesel. Op welke manier beinvloeden die de traditionele levenswijze van de Kaiowá?

Op de reisblog fian-guarani-nl.blogspot.com kan je van 7 tot 12 april de impressies van het persbezoek volgen. Het wordt ongetwijfeld een harde confrontatie met de realiteit. Wordt de conclusie dat we toch maar beter voor een zuiniger auto of openbaar vervoer kiezen dan onrechtvaardige biobrandstoffen in een zware bolide te tanken?

Je kan deze en andere schendingen van het recht op voedsel mee helpen te stoppen door:

Auteur: FIAN, het Foodfirst Information & Action Netwerk

Deel dit artikel