Vijf jaar illegaliteit. Tijd om de Muur te ontmantelen.

In de publicatie 'Vijf jaar illegaliteit' (1MB - pdf) getuigen vijftien Palestijnse mannen en vrouwen over hun dagelijkse problemen, veroorzaakt door de bouw van de Muur en het regime van landconfiscatie, vergunningen en de bouw van nederzettingen.

Na vijf jaar illegaliteit is het tijd om de Muur te ontmantelen en de rechten van de Palestijnen te respecteren.


In een juridisch advies, uitgesproken op 9 juli 2004, stelde het Internationaal Gerechtshof dat de bouw van de Muur in bezet Palestijns Gebied illegaal is en riep op tot de onmiddellijke ontmanteling.

Vijf jaar later blijft het advies dode letter: Israël blijft verder bouwen aan de Muur en de internationale gemeenschap blijft zwijgen. Oxfam International onderstreept de urgentie van de situatie in een compilatie van getuigenissen.

Tragische gevolgen
Boeren gescheiden van hun velden, arbeiders zonder toegangsvergunningen, zwangere vrouwen die het ziekenhuis niet kunnen bereiken, dorpen zonder voldoende toegang tot water.

De VN schat dat in het noorden van de Westelijke Jordaanoever ongeveer 80 procent van de Palestijnen met land aan de andere kant van de Muur geen vergunning kregen van de Israëlische autoriteiten om hun velden te bewerken.

“Voor de bouw van de Muur oogstte mijn coöperatie meer dan 3000 ton olijven”, verklaart Youssef Salim, een olijfboer uit Beit Jala, ten zuiden van Jeruzalem. “Nu hebben we maar tussen 500 en 1000 ton, afhankelijk van het jaar. Ik heb 1,8 hectaren met olijfbomen die geïsoleerd zijn achter de Muur. Ik kan ze nu al jaren niet meer bewerken, want het is absoluut verboden zich in die zone te begeven.”

Een vergunning om thuis te wonen
"De vergunningen voor 'permanent verblijf' laten ons toe het checkpoint te passeren en... in ons eigen huis te blijven wonen!" stelt Abdelkarim Ayoub. "Sommigen moeten hun vergunning iedere maand vernieuwen. De soldaten kunnen dus op elk moment beslissen om een bewoner te verbieden naar zijn huis terug te keren. Het sociaal leven is zo compleet kapotgemaakt. We zijn een kleine gemeenschap en er is geen dokter die hier vast woont. We moeten beroep doen op een mobiele kliniek die hier om de twee weken komt. Maar zelfs zij moeten een vergunning hebben om hier binnen te komen!"

Het recht moet zegevieren
Oxfam International roept de internationale gemeenschap op om de bouw van de Muur in bezet gebied en het geassocieerde regime in vraag te stellen, samen met de bouw van de nederzettingen en de confiscatie en controle van natuurlijke hulpbronnen (land en water), die allemaal bijdragen tot het wijzigen van de demografische samenstelling van het bezette Palestijnse Gebied en stuk voor stuk schendingen zijn van het internationaal humanitair recht.

“Vijf jaar lang zijn de verschillende Israëlische regeringen en de internationale gemeenschap doof gebleven voor de oproepen van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en hebben ze geweigerd om het advies van het Internationaal Gerechtshof te respecteren en na te komen. Die passiviteit geeft het verkeerde signaal, namelijk dat het internationaal recht geschonden mag worden zonder dat iemand rekenschap moet afleggen. In het belang van Palestijnen én Israëli’s is het tijd dat het recht zegeviert. Anders zal het erg moeilijk zijn om tot een rechtvaardige, onderhandelde en duurzame vrede in het Midden-Oosten te komen”, concludeert Jeremy Hobbs.

Deel dit artikel