VN-klimaatpanel voorspelt meer hittegolven

Het wordt hoog tijd dat de wereld plannen opstelt om het stijgende aantal natuurrampen het hoofd te bieden. Want door de klimaatverandering neemt de kans op extremer weer toe. Dat staat in het nieuwe rapport van het VN-klimaatpanel dat in november door 194 regeringen in Kampala werd goedgekeurd.

Ondertussen is duidelijk dat de stijging van het aantal warme dagen te wijten is aan klimaatverandering veroorzaakt door de mens. Daarnaast zien we dat steeds meer landen kampen met extreem weer. Vorig jaar, bijvoorbeeld, kende Rusland een zeer warme en droge zomer. Dat leidde tot gigantische bosbranden. Ook in het oosten van Afrika is het extreem droog en worstelen veel mensen met mislukte oogsten, veesterfte en watertekorten.

Pakistan, Zuid-China, het oosten van Australië en Thailand kregen dan weer te maken met uitzonderlijke overstromingen, volgens het nieuwe rapport van het VN-klimaatpanel ook een gevolg van de klimaatverandering. Het rapport over het extreme weer baseert zich op studie van 220 wetenschappers en de boodschap is duidelijk: de wereld moet zich voorbereiden op extremer en dus gevaarlijker weer.

Onbewoonbaar

Volgens het rapport is het 'zeer waarschijnlijk' - en dat betekent dat de kans meer dan 90 procent is - dat de frequentie van hittegolven en uitzonderlijk warme dagen tegen het einde van de eeuw zal toenemen met factor tien. Een regio die nu een hittegolf kent om de twintig jaar zal tegen 2050 om de vijf jaar getroffen worden en tegen 2100 om de twee jaar.

De gevolgen daarvan hebben we in Europa ondervonden in 2003. Door het uitzonderlijk warme weer stierven toen meer dan 50.000 mensen, vooral ouderen. Maar vooral de ontwikkelingslanden worden hard getroffen. 95 procent van de dodelijke slachtoffers van natuurrampen sinds 1970 vielen in ontwikkelingsgebieden. "Het extreme weer kan ertoe leiden dat in de toekomst sommige streken niet meer bewoonbaar zijn", stelt het rapport.

Risicovermindering

"We moeten ons echt wel zorgen beginnen maken", zegt Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis. Het Klimaatcentrum werd in 2002 opgericht om meer aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering en rampenadaptatie en –risicovermindering.

Door rampenadaptatie en –risicovermindering proberen gemeenschappen zich voor te bereiden op rampen. Dat kan bijvoorbeeld door het opstellen van rampenplannen, evacuatieroutes en waarschuwingssystemen. Ook door de omgeving aan te passen of door anders te leven, kan men de impact van natuurrampen inperken. Zo bouwt men in Vietnam cycloonbestendige huizen op palen. Mangrovebossen voor de kust kunnen dan weer de impact van tsunami's verminderen. In Mozambique bleken de traditionele, ronde huizen beter bestand tegen felle wind.

In het door droogte getroffen zuidoosten van Kenia promoot het Rode Kruis modernere technieken om aan landbouw te doen, waardoor de voedselveiligheid versterkt wordt. De gemeenschappen waar het Rode Kruis actief is rond rampenadaptatie ondervonden minder moeilijkheden door de extreme droogte in de Hoorn van Afrika.

Meer info via Rode Kruis-Vlaanderen Internationaal.
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel