Klimaattop in Cancún 2010

logo-cancunDe VN- Klimaatconferentie in Cancún, Mexico (COP16) liep van 29 november tot 10 december 2010. De verwachtingen lagen niet zo hoog.

    De internationale klimaatonderhandelingen worden gekenmerkt door een 'showdown' tussen de Verenigde Staten en China. De Verenigde Staten kan of wil geen bijkomende reductiedoelstellingen aanvaarden zolang China niet meedoet en China doet iets aan de eigen uitstoot maar wil zich niet laten vastpinnen op uitstootbeperkingen binnen een globaal akkoord met een evaluatiesysteem. Zeker niet zolang de VS zich niet kunnen of willen verbinden. Door deze impasse lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat de klimaattop te Cancún het totaalpakket van een eerlijk, ambitieus en bindend klimaatakkoord zal opleveren.

    Dit doet echter niets af aan het belang van de COP16. Integendeel. Na het fiasco in Kopenhagen voelden de ontwikkelingslanden zich verraden - ook door de EU - en werd het onderhandelingsproces in vraag gesteld. Deze conferentie zal dan ook bepalend zijn voor een herstel van het vertrouwen in het multilateraal onderhandelingsproces, een herstel van het vertrouwen tussen de onderhandelingspartijen en de slaagkansen van COP17 in 2011 waar wel een volwaardig akkoord moet volgen.