Vredeseilanden gaat voor het 'Farmer Effect'

Zo'n 12.000 vrijwilligers van Vredeseilanden trekken op 13, 14 en 15 januari weer de straat op. Met de verkoop van gadgets vragen ze Vlaanderen om mee te investeren in boerenfamilies over de hele wereld, want het effect daarvan reikt veel verder dan een beter inkomen:  er is meer en gevarieerder eten, kinderen gaan naar school, er worden huizen gebouwd, er komt tijd voor ontspanning,... Stuk voor stuk "Farmer Effecten", een belegging voor de toekomst die rendeert op alle vlakken. Rijstboerin Leontine Batcho uit Benin staat dit jaar centraal in de campagne en is er een krachtig bewijs van.

farmereffect02-feest
Leontine Batcho is moeder van 5 kinderen en 8 geadopteerde kinderen. Het parcours dat Leontine samen met de andere boeren aflegde mag gezien worden. Tien jaar geleden was de eigen rijstproductie in Benin bijna onbestaande. Alles werd geïmporteerd uit Azië.

Dat veranderde onder druk van de voedselcrisis en de stijgende prijzen op de wereldmarkt. Het potentieel voor rijstteelt in Benin is enorm, maar de obstakels die overwonnen moeten worden, zijn dat ook. Boerinnen als Leontine Batcho doen er alles aan om een Beninse kwaliteitsrijst op de markt te brengen. Vredeseilanden springt hen bij met investeringen, met opleidingen en bij de zoektocht naar nieuwe markten. Dankzij een samenwerking met Colruyt, vind je sinds vorig jaar zelfs fairtraderijst uit Benin in de Belgische winkels.

De effecten voor Leontine en de andere boeren en boerinnen zijn zichtbaar. Er is geen voedseltekort meer in haar regio, haar kinderen kunnen verder studeren, er is meer tijd voor ontspanning en Leontine bouwde een nieuw huis. Fotograaf Jimmy Kets ging bij haar op bezoek en bracht acht van die "Farmer Effecten" in beeld. Ontdek ze en investeer mee op www.vredeseilanden.be/farmereffect.

  • Je kan de campagne ook steunen via sms.
    Sms JA naar 4666 en schenk 1 euro.
  • Overschrijven kan op BE64 0000 0000 5252
Alles over de campagne op www.vredeseilanden.be/campagne

Deel dit artikel