Walhi in Europees Parlement voor debat biobrandstoffen

no food fuel action 0913Vandaag, 11 september, stemmen de Europarlementsleden over de richtlijn 'Hernieuwbare Energie'. Die verplicht de lidstaten om tegen 2020 10 procent hernieuwbare energie in transportbrandstoffen op te nemen.

Tal van rapporten tonen aan dat de opmars van biobrandstoffen van de laatste jaren gelinkt kan worden aan stijgende voedselprijzen. Het quotum is dan ook een doorn in het oog van veel milieu- en mensenrechtenorganisaties.

Update:
 • Europees Parlement mist kans om biobrandstoffen aan te pakken • Voor de productie van die biobrandstoffen - ze bestaan uit voedselgewassen zoals maïs, suiker ... - moeten duizenden hectaren grond in het Zuiden wijken. Tal van rapporten tonen ook aan dat de opmars van biobrandstoffen van de laatste jaren gelinkt kan worden aan stijgende voedselprijzen.

   

   

  Walhi in Brussel

  Om vóór de stemming nog extra campagne te voeren, nodigde 11.11.11 samen met Friends of The Earth Europe en Down to Earth, Yaya Nur Hadyati uit.
  Yaya is het hoofd van de campagnedienst van Walhi, het Indonesische platform voor Milieu én partnerorganisatie van 11.11.11. Een van de hoogtepunten van haar bezoek was haar deelname aan het grote biobrandstoffendebat in het Europees Parlement in Brussel op 4 september. Ze ging er in discussie met politici en woordvoerders van biobrandstofbedrijven en verdedigde met vuur het standpunt van veel ngo's en milieuorganisaties.

   

  Yaya EP

   

  Perverse effecten

  Het voorbeeld uit haar land Indonesië spreekt boekdelen: de laatste 8 jaar verdubbelde het areaal voor palmolieplantages van 6 naar 11,7 miljoen hectaren. Niet toevallig loopt deze periode gelijk met het Europese debat rond klimaatverandering en biobrandstoffen. Met de productie van biobrandstoffen wilt de EU de emissies van de transportsector verlagen. Maar al snel had Walhi, samen met vele andere organisaties, door dat biodiesel van palmolie zoveel perverse effecten heeft, dat dit geen waardig alternatief is.

  Yaya: "De plantages zorgen voor ontbossing van regenwoud, tasten de biodiversiteit aan, brengen landconflicten met zich mee en helpen ons niet vooruit in het bestrijden van de klimaatverandering". Het signaal naar de EU is duidelijk, bouw de steun aan biobrandstoffen waarvoor nieuw land ingepalmd wordt, af. En bouw voldoende garanties in zodat perverse effecten van het beleid in de toekomst vermeden worden.

  We hopen dan ook dat de Belgische Europarlementsleden hiermee rekening zullen houden wanneer ze hun stem uitbrengen.  11.be:

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel