Investeren in onderwijs voor meisjes is investeren in de toekomst van het hele land

VIA Don Bosco hecht veel belang aan het opleiden van jongeren. Het voorbije jaar besteedden we extra aandacht aan de opleiding van meisjes in Tanzania. Want investeren in onderwijs voor meisjes heeft op lange termijn positieve gevolgen voor de economische en sociale ontwikkeling van het hele land.

De beroepsscholen in Tanzania zetten een actie op om beroepsopleidingen te promoten bij meisjes, ook de eerder technische beroepsopleidingen die vaak als "typisch mannelijk" worden beschouwd. Samen met onze partners zetten wij ons in  om het stereotiepe imago van beroepsopleidingen te doorbreken en meisjes gelijke kansen te geven om een degelijke opleiding te volgen.

Investeren in de toekomst

Er zijn verschillende redenen waarom het zo belangrijk is dat meisjes naar school gaan: meisjes die naar school gaan hebben later minder kans op kinder- én moedersterfte. Ze zijn later gezonder en hebben een financieel betere situatie dan hun niet-schoolgaande buurvrouwen. Bovendien beslissen opgeleide vrouwen op hun beurt vaker om hun kinderen naar school te sturen.

Investeren in onderwijs voor meisjes heeft daarom op lange termijn positieve gevolgen voor de economische en sociale ontwikkeling van het hele land.

Hindernissen op weg naar school

Vrouwen in Tanzania hebben een veel grotere kans om analfabeet te zijn dan mannen. Ze vallen ook vaker onder de armoedegrens. We hebben er te maken met een hoog aantal meisjes die de school starten, maar door de jaren heen afhaken.

De kans om daarna een beroepsvoorbereidende opleiding te volgen is dan ook erg klein geworden. Daar zijn een aantal belangrijke redenen voor: zo bestaat er bij ouders bijvoorbeeld nog vaak het idee dat het niet belangrijk is om meisjes een beroep aan te leren, laat staan een technisch beroep. Men vindt dat technische beroepen voor mannen zijn, omdat die te zwaar zouden zijn voor vrouwen.

Ook een gebrek aan een verblijfplaats vlakbij school is een probleem. Ouders laten hun meisjes niet graag grote afstanden afleggen op weg naar school, wegens de vele risico's, zoals seksueel geweld.

Ook in de partnerscholen van VIA Don Bosco, schrijven opmerkelijk minder meisjes zich in, in vergelijking met jongens. Daar wilden onze partners iets aan doen. Jongens en meisjes verdienen evenveel kansen om naar school te gaan en een beroep aan te leren.

"Ik ben een waardevolle vrouw"

Het voorbije jaar zagen we een prachtig initiatief dat het stereotiepe imago van de beroepsopleidingen probeerde te doorbreken. Om meer meisjes warm te maken voor een beroepsopleiding, organiseerden de Don Bosco beroepsscholen in Tanzania de actie 'Binti Thamani', wat zoveel betekent als 'Ik ben een waardevolle vrouw' in het Swahili. Het werd een grootse sensibiliseringsactie, met affiches, een persconferentie en een radiospot. Ook sociale media werden massaal ingezet om zoveel mogelijk meisjes uit de regio te bereiken.

Het hoogtepunt van de actie waren twee grote evenementen in Dar Es Salaam en Dodoma. Er werden zelfs bussen ingelegd om meisjes uit afgelegen dorpen de kans te geven de actie bij te wonen. Eenmaal aangekomen, konden ze luisteren naar toespraken om hen te inspireren hun dromen waar te maken en vol zelfvertrouwen in het leven te staan. Enkele meisjes die al een beroepsopleiding volgden, werden ambassadeurs en vertelden andere meisjes over hun ervaringen en over hoe een beroepsopleiding hun leven veranderd heeft.

"Mijn studies zijn belangrijk voor mij. Zelfredzaamheid en betrokkenheid zijn voor mij de sleutel tot succes. Ik ben een elektricien. In 2012 studeerde ik af als elektricien aan het Don Boscocentrum in Iringa. Ik werk nu. Ik weet wat ik waard ben en heb zelfvertrouwen. Ik ben Binti Thamani." – Een oud-leerling over haar opleiding in het centrum

"De meesten onder ons krijgen te horen dat zwaar werk enkel voor mannen is. Ik zeg nee! Ik ben een loodgieter. Ik maakte een slimme keuze, want ik geloof dat vrouwen kunnen werken en de technische vaardigheden kunnen leren die daarvoor nodig zijn. Gebruik deze kans. Elk meisje is een Binti Thamani, elke vrouw is een waardevolle vrouw." – Tuliana Juma, een studente loodgieterij in het centrum in Dodoma

Dat klinkt als muziek in de oren

Als kers op de taart werden de twee evenementen muzikaal opgevrolijkt door de bekende Tanzaniaanse groep en tevens meisjesidool Barnaba Classic, die de boodschap nog eens extra in de verf zette en met zijn groot bereik de actie tot een echt succes maakte.

 

Bieke, onze collega, was aanwezig op het evenement in Dar Es Salaam. "Empowerment! En een gezonde dosis fierheid. Deze twee elementen waren zichtbaar aanwezig bij de honderden aanwezige meisjes. Het voelde aan als een unieke ervaring om dit event te mogen bijwonen. De getuigenissen van de meisjes waren één voor één inspirerend, en werden telkens met een luid applaus en gejuich onthaald. De populaire band Barnaba Classic maakte de stem van de meisjes nog krachtiger. Dit werd duidelijk gesmaakt door alle aanwezigen. Het was hartverwarmend."

Deze fantastische actie heeft sterk geholpen om de stereotiepe beeldvorming te veranderen. Meisjes kunnen ook beroepsonderwijs volgen! Want dat is uiteindelijk een goede manier om te zorgen voor meer gelijkheid tussen jongens en meisjes, mannen en vrouwen in Tanzania.

Deel dit artikel