Wat betekent onafhankelijkheid als je jong bent, Burundees en je wil wat?

Over de poltieke, sociale en economische situatie van Burundi wordt genoeg gepraat en geschreven maar wat betekent 'onafhankelijkheid' als je jong bent, Burundees, en je wil wat?  We vroegen het aan enkele Burundese jongeren. Evrard Niyomwungere nam de foto's.


Richard 450

Richard NININAHAZWE, alias Rasta Jacob, jonge muzikant.


Hoe denk jij over 'onafhankelijkheid'?

Onafhankelijkheid betekent voor mij  zelf beslissingen kunnen nemen zonder dat iemand over je schouder meekijkt, zelf je toekomst kunnen bepalen. Ondanks 50 jaar onafhankelijkheid in Burundi beslissen de Burundezen nog steeds niet over hun eigen lot. De torenhoge schuldenlast is een nieuwe vorm van kolonialisme. Stilletjes aan geraken we uit de etnische tegenstellingen, maar we kunnen moeilijk overweg met onafhankelijkheid, er zijn er nu anderen die ons koloniseren.

Voel jij je 'onafhankelijk'?
Neen, dat voelt zeker niet zo aan. Hoe kan je je onafhankelijk voelen in één van de armste landen ter wereld? Terwijl onze cultuur nog steeds overheerst wordt door andere culturen?

Welke toekomst wil jij voor je land ?
Wij willen eenheid. Er heeft teveel bloed gevloeid. We wonen in een magnifiek land, ook toeristen getuigen daarvan. Maar tot wat dient deze schoonheid als er geen vrede heerst? Het geweld moet stoppen, zodat we in rust kunnen leven.Diane

Diane KANEZA, jonge journaliste


Hoe denk jij over  'onafhankelijkheid ?

Voor mij betekent onafhankelijkheid  vrijheid, ontplooiing, een goed leven». Maar na 50 jaar vraag ik me af of we wel echt onafhankelijk zijn?

Voel jij je 'onafhankelijk'?
Strikt genomen zijn we onafhankelijk natuurlijk, want we leven niet langer onder het juk van de kolonisator. Maar in de feiten zijn we nog steeds erg afhankelijk van het buitenland. We hebben nog veel problemen en grote uitdagingen. We kunnen zelf onze overheidssalarissen niet betalen, 60% van onze bevolking is jonger dan 25 jaar. Zullen al deze jonge mensen toegang hebben tot gezondheidszorg en onderwijs? Zullen ze werk en een inkomen vinden in dit land?

Wat denk je over de manier waarop het land wordt geleid sinds de onafhankelijkheid?  
Eigenlijk moet ik zeggen dat onze grootouders en onze ouders de moeizaam verworven onafhankelijkheid slecht beheerd hebben. Daardoor ben ik in een oorlogssituatie opgegroeid en heb ik de vreselijkste taferelen gezien. Ik hoop dat mijn kinderen en al mijn nakomelingen dit nooit meer hoeven mee te maken. Als elke Burundees dat wil, komt er nooit meer oorlog.

Welke toekomst wil jij voor je land?
Ik hoop op een welvarend Burundi, waar het beter leven is dan in de Verenigde Staten of Japan. Als we er echt in geloven moet dat mogelijk zijn.
Ik wens dat in het hart van elke Burundees hoop en liefde zal leven en dat haat geen kans meer krijgt.     


Clauvis 450

Clauvis NGOY, jonge kunstschilder


Hoe denk jij over 'onafhankelijkheid'?

Onafhankelijk zijn dat wil zeggen vrij zijn in alles wat je doet, vrij zijn om je eigen beslissingen te nemen.

Voel jij je 'onafhankelijk'?
Hoe kan ik me "onafhankelijk" voelen als mijn land dat niet is? De blanke kolonisatoren werden vervangen door onze eigen broeders die ons nu niet goed behandelen of zelfs doden. Ons land is nu één van de meest corrupte landen ter wereld, de werkloosheid is een huizenhoog probleem, de kwaliteit van het onderwijs en de gezondheidszorg is slecht, er is het geweld,...

Wat is de betekenis van dit schilderij?
Het schilderij portretteert de twee strijdende machten in de hemel, de koloniaal Robert Von Bering in het zwart, Koning Mwesi Gisabo in het licht. Op dat moment hebben we voorgoed onze onafhankelijkheid verloren. Alles wat we vandaag meemaken werd veroorzaakt door het kolonialisme, ook de strijd tussen de etnieën.

Welke toekomst wil jij voor je land?
Indien ik God zou ontmoeten, zou ik hem vragen om "liefde" in onze harten te planten, zodat we van elkaar zouden houden en in vrede en eenheid samen zouden leven.


 

Olivier

Olivier NDAYISHIMIYE, alias Crazy Bright, muzikant en producer


Hoe denk jij over 'onafhankelijkheid?'

Onafhankelijkheid is vrijheid. 1 juli herinnert ons aan de bevrijding van de blanke overheersing en dat we nu zelf kunnen kiezen welke richting ons land moet uitgaan.

Vind je dat de onafhankelijkheid beterschap heeft gebracht?
Lang niet alles is verlopen zoals we het gehoopt hadden bij de onafhankelijkheid 50 jaar geleden. Er is een andere vorm van kolonialisme in de plaats gekomen, een financiële afhankelijkheid. Nu hebben we onafhankelijkheid op papier. De komende 50 jaar willen aan een echte onafhankelijkheid werken.

Voel jij je 'onafhankelijk'?
Ook al is het nog lang niet zoals ik het me zou wensen, het is alvast beter dan in de koloniale periode. Indien ik toen zou geleefd hebben, dan zou ik er misschien wel een einde aan gemaakt hebben...

Wat vind je van het bestuur na de onafhankelijkheid?
Het land werd zonder enige vorm van ervaring bestuurd. Er werd niet gekeken naar goede voorbeelden elders. Daarom is onze onafhankelijkheid niet echt. Het bestuur van ons land wordt van buitenaf geleid. We beslissen nog altijd niets zelf.

Welke toekomst wil jij voor je land?
We komen net uit een burgeroorlog van 10 jaar. We zouden van Burundi een modelland kunnen maken als we er maar genoeg om zouden geven...

Wat wil je daarmee zeggen?
Dat onze leiders niet om ons land geven maar om zichzelf. Iedereen heeft de neiging enkel het eigenbelang te zien.

Wat wens je je land toe?
Dat de mentaliteit van haar bevolking zou veranderen.


[Foto's: Evrard Niyomwungere]

Deel dit artikel