Water is leven. De internationale strijd van inheemse volkeren

Verenigd in de strijd voor het behoud van milieu en leefomgeving

Enkele weken geleden brachten vertegenwoordigers van een groep Amazone-indianen een bezoek aan de Sioux in North Dakota, Verenigde Staten. Met hun bezoek wilden ze de gemeenschap steunen in hun strijd tegen de oliepijplijn die hun gebied doorkruist.

“Inheemse volkeren vormen slechts 4% van de totale wereldbevolking, maar ze zijn verantwoordelijk voor de bescherming van 80% van de biodiversiteit.” Dat zei een vertegenwoordigster van de Sarayaku-gemeenschap uit de Ecuadoraanse Amazone tijdens haar bezoek aan de Sioux-indianen. Inheemse naties over de grenzen heen verenigen zich om hun water, hun leven, te beschermen. Een strijd die alle bewoners van onze planeet aanbelangt.

Enkele weken geleden brachten vertegenwoordigers van de inheemse Sarayaku-gemeenschap uit het Ecuadoraanse Amazonegebied een bezoek aan de Sioux in North Dakota, Verenigde Staten.

Met hun bezoek wilden de Sarayaku hun noorderburen een hart onder de riem steken en hen steunen in hun strijd tegen de Dakota Access Pipeline. Deze pijplijn is een ondergrondse verbinding van 1.800 kilometer die olie (een half miljoen vaten per dag) uit de schalievelden van North Dakota moet vervoeren naar een opslagcentrum in Illinois.

De pijplijn moet hiervoor vier Amerikaanse staten doorkruisen en 200 rivieren oversteken, waaronder ook de samenvloeiing van de Cannonball en de Missouri. En daar knelt het schoentje.

De Sarayaku en Standing Rock Sioux voeren dezelfde strijd 

De Standing Rock Sioux, die naast de nieuwe pijpleiding wonen, noemen de pijplijn de “zwarte slang”, een giftig dier dat hun gronden en water dreigt te vervuilen.

Tien miljoen mensen zijn afhankelijk van de Missouririvier voor drinkwater, en de grond wordt gebruikt om gewassen te verbouwen. Als er een olielek ontstaat, komt dit alles in gevaar.

En daar weten de Sarayaku alles van. Deze inheemse bevolkingsgroep heeft jarenlang gestreden tegen de petroleumexploitatie op haar territorium, met de steun van onder andere 11.11.11-partner Acción Ecológica

Bijna dertig jaar aasden oliemaatschappijen er op het zwarte goud onder hun voeten, zonder dat de gemeenschap ooit inspraak kreeg in deze kwestie. Ze spanden een rechtszaak aan tegen de Ecuadoraanse staat en in 2012 sprak het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens een positief vonnis uit: de staat moest de Sarayaku een schadevergoeding betalen omdat hun grond in concessie werd gegeven voor petroleumexploitatie zonder dat ze werden geconsulteerd.

Yasuní

Hoewel het vonnis rond Sarayaku als een belangrijk precedent werd gezien voor de Yasuní-case, was de afloop in deze laatste alles behalve positief. Vorige maand startte Petroamazonas namelijk zijn activiteiten voor de exploitatie van petroleum uit dit stukje paradijs.

Esperanza Martínez van onze partnerorganisatie Acción Ecológica die, samen met het jongerencollectief Yasunidos, een uitputtende strijd voerde tegen de exploitatie in Yasuní, reageerde als volgt: “ We verliezen alles. We verliezen geloofwaardigheid, we verliezen een stuk natuur, we verliezen de rechten van de inheemse volkeren en ten slotte verliezen we onze waardigheid als land. Ecuador profileerde zich met een voorstel dat de rechten van de natuur respecteerde en die van de inheemse volkeren, maar besliste plots om het hele voorstel op te zeggen.

Een zware klap voor de natuur en de inheemse bevolking in het gebied. Maar ook voor ons allemaal, want de strijd van de inheemse volkeren voor de bescherming van de natuur is een strijd die alle bewoners van deze planeet aanbelangt. Laten we hopen dat het de Sioux in North Dakota beter vergaat.

Felien De Smedt, medewerker Zuidkantoor Lima

11.11.11 DOOR:

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels