Wellington-conferentie over clustermunitie

Van 18 tot 22 februari 2008 kwamen in Wellington (Nieuw-Zeeland) 103 staten bijeen om te debatteren over een internationaal verdrag om de problemen veroorzaakt door clustermunitie aan banden te leggen. De declaratie die op het einde van de conferentie werd aangenomen, werd door 82 staten ondertekend. Deze verklaring, samen met de ontwerptekst voor een verdrag, vormt de basis voor de onderhandelingen tijdens de diplomatieke conferentie die van 19 tot 30 mei 2008 in Ierland wordt georganiseerd.

De conferentie in Wellington maakt deel uit van het Oslo Proces dat in februari 2007 door de Noorse overheid in het leven werd geroepen. Dit proces verenigt staten die in 2008 tot een internationaal verdrag willen komen dat een verbod invoert tegen clustermunitie die onaanvaardbaar leed voor burgers veroorzaakt. Ook Belgiƫ, dat als eerste een nationaal verbod op het gebruik van clustermunitie instelde, maakt van bij aanvang deel uit van de voorstanders van het Oslo Proces.

De ondertekening van de Wellington Verklaring is een belangrijke stap naar een nieuw internationaal verdrag. Onder de ondertekenaars bevinden zich zowel staten die clustermunitie produceren als staten die erdoor getroffen zijn. Het toont alvast de politieke wil van een groot aantal staten om een sterk verdrag te aanvaarden in Dublin.

Het Rode Kruis steunt dit proces ten volle en hoopt dat staten een verdrag zullen sluiten dat

  • het gebruik, de productie en transfers van onnauwkeurige en onbetrouwbare clustermunitie zal verbieden;
  • de vernietiging van de bestaande voorraden voorstaat;
  • hulp biedt aan de slachtoffers;
  • en maatregelen neemt voor de ruiming van clustermunitie, evenals andere activiteiten om de impact van het gebruik voor de bevolking te minimaliseren.

Ook naar aanleiding van de 30ste Internationale Rode Kruis en Rode Halve Maanconferentie, die in november 2007 plaatsvond, werd opgeroepen tot een internationale reglementering op het gebruik van clustermunitie.

De Verklaring van Wellington, de ontwerptekst die in mei ter discussie wordt voorgelegd, evenals de tussenkomsten van het Rode Kruis in Wellington zijn beschikbaar op de website van de conferentie.

Dit bericht maakt deel uit van de IHR-berichten die Rode Kruis-Vlaanderen verspreidt naar aanleiding van recente ontwikkelingen in het internationaal humanitair recht. Vroegere berichten vind je op de site van Rode Kruis-Vlaanderen. Inschrijven op de IHR-berichten kan via IHR-berichten in je mailbox


 

Deel dit artikel