Wereld Toilet DagHet Rode Kruis wil dat er meer aandacht komt voor schone toiletten in ontwikkelingslanden. Dit pleidooi doet de hulporganisatie op de Wereld Toilet Dag op 19 november. Wereldwijd zijn er 2,5 miljard mensen die geen toegang hebben tot goede sanitaire voorzieningen.

Concreet betekent dit dat zij geen toegang hebben tot schone sanitaire voorzieningen, zeep of voorlichting over hygiëne. Vooral kinderen lopen hierdoor een groot risico. Dagelijks sterven ruim 2000 kinderen aan diarree.

Besmet water

Diarree wordt veroorzaakt door infecties. Deze verspreiden zich vooral via water dat besmet is met uitwerpselen. Infecties kunnen opgelopen worden door bijvoorbeeld het aanraken van uitwerpselen en het niet wassen van je handen, het drinken van besmet water of het eten van voedsel dat klaargemaakt is met vuil water. Kennis bij ouders en kinderen over hoe diarree te voorkomen is vaak zeer laag. Zo zou door simpelweg handen te wassen met zeep na het gebruik van het toilet of vóór het eten kunnen leiden tot een vermindering van het aantal diarreegevallen onder kinderen met wel 44%.

Music For Life

Vorig jaar zamelde Rode Kruis-Vlaanderen via Music For Life geld in voor projecten die diarree bestrijden. Met de opbrengst startte het dit jaar langetermijnprojecten op in Nepal, Namibië, Malawi, Burundi en Mozambique. Samen met de bevolking worden water- en sanitaire voorzieningen gebouwd. De lokale gemeenschappen vormen watercomités die opgeleid zijn om de infrastructuur te onderhouden en repareren. Daarnaast informeren Rode Kruisvrijwilligers de bevolking over het gebruik van de water- en sanitaire installaties en het verband tussen hygiëne en gezondheid.

Cholera

Naast langetermijnhulp droeg het fantastische resultaat van Music For Life ook bij aan hulpverlening in rampgebieden. Een natuurramp, zoals een overstroming of aardbeving, kan alle plaatselijke water- en sanitaire voorzieningen vernietigen. Het is belangrijk dat snel na de ramp de lokale bevolking toegang heeft tot veilig water en toiletten, om de uitbraak van ziektes zoals cholera te vermijden.
Rode Kruis-Vlaanderen installeerde bijvoorbeeld watervoorzieningen in Haïti om de verdere verspreiding van cholera tegen te gaan.

Meer informatie over de Music For Life-projecten vind je hier: http://musicforlife.rodekruis.be
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel