Wereldaidsdag: hiv bij drugsverslaafden voorkomen

Wereldwijd leven er naar schatting 3 miljoen injecterende drugsgebruikers met hiv/aids. Vooral in China, Maleisië, Rusland, Oekraïne en Vietnam woedt er een pandemie onder de drugsgebruikers. Het Rode Kruis roept op om drugsgebruikers te decriminaliseren en hen toegang te geven tot gezondheidszorg.

De Chinese provincie Yunnan in het zuidwesten van het land kreunt onder de gevolgen van heroïne- en ander illegaal drugsgebruik. Meer dan twintig jaar geleden werd de eerste hiv-infectie in de regio gemeld. Eind 2005 waren maar liefst 40.157 mensen besmet met hiv en stierven 1.541 mensen al aan de gevolgen van aids. Experts schatten dat vandaag zo’n 80.000 mensen in de provincie besmet zijn met het hiv/aidsvirus.

Drugsgebruikers worden niet alleen besmet door het delen van naalden. Zij hebben ook vaker onveilige seks met verschillende partners. Sommige verslaafden werken bijvoorbeeld in de prostitutie om hun verslaving te kunnen betalen.

In het centrum HomeAIDS slaan verschillende organisaties, waaronder het Chinese Rode Kruis, de handen in elkaar om dit probleem aan te pakken. In het centra kunnen verslaafden besmet met hiv/aids terecht voor een babbeltje en medische zorg. Ook kunnen ze er onder andere eerste hulp- en computerlessen volgen of leren breien. 

De medewerkers en vrijwilligers van HomeAIDS zetten zich dagelijks in om de gemeenschappen te informeren en sensibiliseren. Zij luisteren naar de hiv/aidspatiënten zonder enige vorm van vooringenomenheid. Ook drugsgebruikers hebben recht op verzorging en ondersteuning.

De Verenigde Naties schatten dat 15,9 miljoen mensen in 148 landen regelmatig drugs spuiten. Deze drugsverslaafden lopen daardoor een hoog risico op besmetting met hiv, hepatitis C en B.

Deel dit artikel