Wereldbeker 2022: Meer doden op de bouwwerven dan spelers op het veld?

actie quatar 1

Qatar komt zijn verbintenissen inzake fundamentele rechten niet na en laat toe dat duizenden werknemers als slaven tewerkgesteld worden op de bouwwerven van de toekomstige stadions van de wereldbeker voetbal in 2022.

De Coalitie Waardig Werk (Belgische vakbonden en ngo's) klaagde de onmenselijke arbeidsomstandigheden in Qatar aan door op maandag 7 oktober - Werelddag Waardig Werk -een symbolische voetbalwedstrijd te spelen voor het Koning Boudewijnstadion.

Zo stellen de organisaties, die bij de Coalitie Waardig Werk aangesloten zijn, vragen bij de keuze van Qatar als land waar de wereldbeker gespeeld zal worden. Daarbij richten ze ook een noodkreet tot de Rode Duivels, de supporters, de regering en de Belgische ondernemingen die in Qatar werkzaam zijn.

Aan de Rode Duivels die ons land vertegenwoordigen en de waarden ervan belichamen, vragen de organisaties in een open brief, om samen met de Belgische Voetbalbond een duidelijke boodschap aan de FIFA te sturen: Qatar moet de fundamentele rechten van de werknemers eerbiedigen of de FIFA moet een nieuwe stemming organiseren en de wereldbeker 2022 aan een ander land toewijzen.

 

rerunthevote

 

Petitie

Aan de supporters vragen zij de wereldwijde petitie www.rerunthevote.org te ondertekenen en dit nog vóór de wedstrijden tegen Kroatië en Wales.

actie quatar 350x350Aan de Belgische regering vragen zij om er bij de Belgische investeerders in Qatar en bij de Qatarese regering op aan te dringen dat zij het verdrag ter bevordering van de fundamentele arbeidsrechten (waaronder de afschaffing van dwangarbeid) naleven. Indien dit niets opbrengt, eist de Coalitie een nog krachtiger signaal ten voordele van de werknemersrechten.

Aan de Belgische investeerders in Qatar (meer bepaald de bedrijven die voor tientallen miljoenen dollar contracten in de wacht sleepten) vragen zij de garantie dat zij dergelijke slavenpraktijken bannen van de werven waarop hun werknemers tewerkgesteld worden.

Ter herinnering 

De 1,2 miljoen gastarbeiders in de bouw verdienen 142 euro per maand. Dit steekt schril af tegen de 5.185 euro per maand die 250.000 Qatarezen gemiddeld verdienen. 

De gastarbeiders zitten opgesloten in afgelegen kampen, hebben geen toegang tot winkels of andere openbare plaatsen.

Van 86% van deze werknemers houdt de werkgever het paspoort in en zonder zijn goedkeuring kunnen ze niet van werk veranderen. Als ze vertrekken - omwille van misbruiken bijv. - riskeren ze opgesloten of gedeporteerd te worden.

11.11.11 DOOR:

Zie ook

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels