Wereldrampenrapport: toegang tot technologie redt levens

p-HTI0527-393
Informatie en technologie hebben een grote impact op de overlevingskansen van mensen bij natuurrampen. Dat staat in het Wereldrampenrapport 2013 dat het Rode Kruis vandaag, 17 oktober, bekendmaakt.Het rapport focust dit jaar op technologie en de toekomst van humanitaire hulp. "Technologische innovaties zorgen ervoor dat gemeenschappen meer zelfredzaam zijn voor, tijdens en na een ramp", zegt Axel Vande veegaete, manager Internationale Operaties van Rode Kruis-Vlaanderen. "Toch mogen we de digitale kloof niet onderschatten. Wereldwijd zijn er nog steeds veel mensen die geen toegang hebben tot nieuwe technologieën, vooral in gebieden die het vaakst getroffen worden door natuurrampen."

Hoewel het totale aantal slachtoffers van natuurrampen in 2012 daalde ten opzichte van de voorbije tien jaar, steeg het aantal getroffen inwoners in de meest arme landen. In totaal werden er vorig jaar bijna 139 miljoen mensen getroffen door een ramp.


world-disaster-report2013Technologische vooruitgang

Het Wereldrampenrapport stelt dat hulporganisaties steeds vaker beroep doen op technologieën om informatie te verzamelen over de noden van getroffen gemeenschappen. Dit brengt het gevaar met zich mee dat de organisaties alleen luisteren naar mensen die toegang hebben tot communicatiekanalen, zoals internet of (mobiele) telefonie.

"Toch hopen we dat overheden en inwoners van rampengevoelige gebieden hun voordeel doen met innovaties als weersvoorspellingsoftware, satellietbeelden en waarschuwingsystemen", zegt Vande veegaete. "Dankzij de technologische vooruitgang kunnen mensen zich beter voorbereiden op rampen en zijn ze sneller instaat om er achteraf weer bovenop te komen."


Levensreddende sms'en

Een voorbeeld  is de hulpverlening bij tyfoon Bopha die vorig jaar 6,3 miljoen mensen trof in de Filippijnen. Duizenden levens werden gered omdat bijna iedereen (99%) van de bevolking toegang heeft tot mobiele telefoons en de overheid berichten stuurde met veiligheids-  en waarschuwingstips.

"Er zijn fantastische voorbeelden te vinden over samenwerkingen tussen technologische experten en humanitaire hulpverleners", zegt Vande veegaete. "Zo ontwikkelde het Internationale Rode Kruis samen met een telecommunicatiebedrijf een systeem waarmee we 3 miljoen Haïtianen per sms gezondheidstips en orkaanwaarschuwingen bezorgen. De bedoeling is om dit systeem in 40 landen te lanceren. Daarvoor hebben we de hulp nodig van zowel de private als publieke sector."


Rampen in 2012 - enkele cijfers

  • Het aantal natuurrampen was het laagste van het voorbije decennium. In totaal telden men 552 rampen in 2012.
  • 2012 kende het minst aantal doden en slachtoffers van natuurrampen van de laatste 10 jaar. In totaal werden er vorig jaar bijna 139 miljoen mensen getroffen door een ramp en vielen er 15.706 dodelijke slachtoffers.
  • Het aantal doden door natuurrampen lag 90% lager dan het gemiddelde van het laatste decennium. De dodelijkste natuurramp was tyfoon Bopha in de Filippijnen. 1.901 mensen lieten toen het leven.
  • Overstromingen was de meest voorkomende natuurramp in 2012 (in 53% van de gevallen). De zwaarste overstromingen kwamen voor in China in april en juni van vorig jaar.
  • Toch was 2012 een van de vijf meest duurste rampen van de afgelopen 10 jaar in termen van schade door rampen. De duurste ramp was orkaan Sandy die 50 miljard dollar kostte.

 

Meer informatie:

 

 
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel