Wereldsolidariteit sluit campagne af met schone kleren voor JBC

schone kleren jbc[Foto: ©Sofie Hendrickx]


Op 4 november kreeg JBC een grote collectie 'schone' T-shirts cadeau van Wereldsolidariteit als sluitstuk van de 'Wij willen schone kleren' campagne. Daarbij vroegen 13.278 consumenten aan de Belgische kledingbedrijven om kleren, gemaakt in goede arbeidsomstandigheden. JBC kondigde alvast aan om lid te worden van de Fair Wear Foundation.

De campagne van Wereldsolidariteit richtte zich ook naar e5-mode, AS Adventure en C&A. Deze Belgische bedrijven kunnen de komende maanden ook bezoek verwachten.

De directie van JBC legde uit welke stappen zij al zetten. JBC zet zich in voor veiligere fabrieken in Bangladesh. JBC engageerde recent een speciale verantwoordelijke voor 'duurzaam ondernemen'. En op 4 november had ze een primeur in petto: JBC wordt lid van Fair Wear Foundation, een onafhankelijke controle-organisatie rond arbeidsomstandigheden, dé cruciale eis van onze campagne.

Meer dan 13.000

Wereldsolidariteit verzamelde op 3 maanden tijd meer dan 13.000 handtekeningen en kledinglabels op 500 T-shirts en 12 megagrote T-shirts als steun aan de campagne. De kledingketen Bel&Bo kreeg eerder al bezoek van de campagnevoerders. Toen kondigde de directie van het West-Vlaamse bedrijf aan dat ze in november lid zullen worden van de Fair Wear Foundation.

JBC kiest voor duurzaamheid

Griet Cattaert, de nieuwe Corporate Social Responsability-manager van JBC: "Wij zijn al verschillende jaren bezig met duurzaamheidl. We hebben een gedragscode, laten al jaren onafhankelijke audits doen en hebben als enige Belgische retailer het Bangladesh Veiligheidsakkoord ondertekend.

Onze directie en medewerkers zijn rechtstreeks betrokken bij aankopen in China en Bangladesh, waar we duurzame relaties met onze leveranciers hebben: zo werken wij in China al 15 jaar met bepaalde bedrijven. We gaan nu verder op die weg door lid te worden van de Fair Wear Foundation.

Andre Kiekens van Wereldsolidariteit: "Wij zijn opgetogen dat de constructieve gesprekken die we de afgelopen maanden hebben gevoerd resulteren in dit goede nieuws. Want wij zijn medestanders." Kiekens vervolgt: "Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: een beter leven voor de mensen die onze kleren maken. Daarom dat we jullie een schone T-shirt cadeau doen, met het portret van een Bengaalse kledingarbeidster, naar een idee van theatermaakster Pascale Platel. Misschien een goed idee voor een toekomstige JBC-collectie?"

Ramp

Op 24 april 2013 stortte het Rana Plazacomplex in Dhaka Bangladesh in, waarbij 1138 kledingarbeidsters om het leven kwamen en meer dan tweeduizend gewond raakten. Dit was de grootste ramp ooit in de kledingindustrie. Anderhalf jaar later hebben meer dan 170 modemerken het Bangladesh Veiligheidsakkoord ondertekend. Hierin engageren ze zich voor inspecties en renovaties van de fabrieken. Een belangrijke stap.

Macht van de consument

Tegen deze achtergrond voerden de ngo Wereldsolidariteit i.s.m. de vakbond LBC-NVK campagne onder het motto 'Wij willen schone kleren'. Hiermee willen ze Belgische modebedrijven stimuleren om te werken aan veilige fabrieken en leefbare lonen voor de naaisters van onze kleren. En anderzijds consumenten aanmoedigen om schone kleren te kopen.

Amin, voorzitter van de Bengaalse kledingvakbond NGWF, zegt het zo: "Wij produceren wat jullie consumeren en dus zijn we met elkaar verbonden. Wil je de werkomstandigheden verbeteren, dan blijf je best kleren 'made in Bangladesh' kopen en vragen stellen over de arbeidsomstandigheden in je favoriete winkel. Als consument heb je immers invloed, en die troef verspeel je als je onze kledij niet weer wil kopen".

En andere Belgische bedrijven?

De campagne van Wereldsolidariteit richtte zich ook naar e5-mode, AS Adventure en C&A. Deze Belgische bedrijven kunnen de komende maanden ook bezoek verwachten. Wordt vervolgd.

Meer info:


logoWS SKC LBC

Deel dit artikel