Wereldvoedseldag 2007 in het teken van het recht op voedsel

Persbericht 12 oktober 2007FIAN lanceert samen met Ziegler de campagne "Face it, Act Now"Op de vooravond van Wereldvoedseldag 16 oktober, die in het teken staat van het recht op voedsel, wordt het startschot gegeven van de nieuwe FIAN campagne "Face it - Act now". Een dag van actie op 15 oktober om het hongerprobleem onder ogen te zien. De oproep van FIAN: honger en schendingen van het recht op voedsel moeten voorgoed verleden tijd worden!

Chronische honger
is een stilgezwegen schandaal in een wereld van overvloed.
Hongersnood in Ethiopië, aardbevingen in Turkije, een orkaan in Centraal-Amerika: wanneer over honger bericht wordt, is dat vaak in één adem met natuurrampen. Honger wordt beschreven als een noodlot dat van de ene op de andere dag het leven van mensen ontwricht.

Voor de meerderheid van 850 miljoen ondervoede mensen wereldwijd zijn honger, voedsel van slechte kwaliteit, besmet water en de daaraan gekoppelde ziektes niet afhankelijk van het noodlot, maar de normale dagelijkse gang van zaken. Elke dag gaan deze miljoenen kinderen, vrouwen en mannen naar bed met een hongerige maag.

Mensen die honger lijden hebben niet zomaar gebrek aan voedsel. Ze hebben vooral onvoldoende controle over basisbestaansmiddelen zoals land, water, zaaigoed of een waardig inkomen van hun producten en arbeid. Als (hoofdzakelijk) rurale bewoners worden ze vaak gemarginaliseerd en gediscrimineerd, dus hebben ze evenmin een politieke stem of toegang tot rechtspraak.


Daarom is honger een onrecht. Daarom is voedsel een mensenrecht.

Net als de vrijheid van meningsuiting of van onderwerping aan foltering, of het recht op een eerlijk proces of onderwijs. In 1948 al keurden de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens goed. Het erkent voedsel als een recht gelijkwaardig aan alle andere rechten. Op de vooravond van de 60ste verjaardag van de UVRM, wordt het tijd om dit in daden te erkennen.

Reden te meer voor FIAN (Foodfirst Information and Action Network) om de verantwoordelijken van schendingen van het recht op voedsel op het matje te roepen: zij mogen niet blind blijven voor dit probleem. Ook het Europese beleid en Europese bedrijven gaan niet altijd vrijuit als het erom draait de productiemiddelen van groepen in het Zuiden te beschermen.

De campagne "Face it - Act now" wordt daarom opgezet in 8 verschillende europese landen, waaronder België, en wil het Europese beleid rond honger en het recht op voedsel onder de aandacht brengen.


De campagne wordt gelanceerd op 15 oktober met enkele acties in Brussel en een persconferentie in het Europese Parlement.
  Eerste hoogtepunt is de fanfare "Alimentation Générale" die door het centrum trekt om honger te ontmaskeren. Daarna neemt Jean Ziegler, VN Rapporteur voor het Recht op Voedsel en auteur van bekende boeken over armoede, honger en globalisering, deel aan een verrassings-persactie vóór het Europees Parlement. De sprekers in de daaropvolgende persvoorstelling van 14u tot 15u in de perszaal van het Europese Parlement (Paul-Henri Spaak gebouw) zijn:
 • Jean Ziegler, ondermeer over zijn laatste VN rapport voor over honger bij kinderen en hongermigranten in Afrika.
 • Luisa Morgantini, vice-president, zal spreken in naam van de heer Pöttering, voorzitter van het Europese Parlement.
 • Flavio Valente, directeur van FIAN-Internationaal, licht de verschillende aspecten van de campagne toe, die in 8 europese landen wordt opgezet, en focust op probleemgevallen in India, Uganda, Ghana en Latijns-Amerika.

  Verloop programma:
  10u30 - 12u: "fanfare tegen honger en dorst" door het centrum van Brussel, van de Beurs tot aan het Centraal Station.
  13u30: verrassings-persactie nabij de ingang van het Europees Parlement aan de Wiertzstraat, met Jean Ziegler: Europa moet zijn ogen opendoen voor het hongerprobleem en het recht op voedsel!
  14u-15u: persconferentie in het Europees ParlementVoor meer info over de acties, zie www.fian.be of neem contact met het secretariaat van FIAN-Belgium, Jonas Vanreusel, tel. 02.640.84.17 of 0497.43.60.83
Persverantwoordelijke voor de persconferentie: Marco Appel, 0477.62.89.58
Tegen het einde van de week zal ook de campagnesite on-line zijn: www.face-it-act-now.orgFIAN, de internationale organisatie voor het recht op voedsel, onderneemt concrete actie bij schendingen van het recht op voedsel over de hele wereld en heeft raadgevende status bij de Verenigde Naties.
De campagne "Face it Act Now - Honger een gezicht geven" kadert in België binnen de landbouw2015-campagne "De tijd loopt".

 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel