Wereldvoedseldag 2009

Op 16 oktober heeft uw trein geen vertraging. Op 16 oktober heeft u niet slecht geslapen.
Op 16 oktober is uw koffie niet slap, uw trui niet gekrompen en uw computer niet te traag.
Op 16 oktober maken uw buren geen lawaai, moet u niet overwerken en staat u niet in de file.
Op 16 oktober is het niet te druk, niet te kalm, niet te koud en niet te warm.

Op 16 oktober is het wereldvoedseldag. Laten we onze eigen problemen even opzijzetten en ons bekommeren om de mensen die dagelijks honger lijden. Het zijn er nu al meer dan één miljard. En ook u kan wel degelijk iets voor hen doen.

 Wereldvoedseldag: 16 oktober 2009: Het Belgische beleid tegen de honger?

Business as usual is not an option: politieke wil is noodzakelijk om van koers te veranderen

"The way the world grows its food will have to change radically to better serve the poor and hungry if the world is to cope with a growing population and climate change while avoiding social breakdown and environmental collapse." International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development (IAASTD)

"Increased investment in agriculture will not benefit small farmers without action to reduce market instability and create an enabling environment." Olivier De Schutter, Special Rapporteur on the Right of Food
1 miljard mensen met honger is onaanvaardbaar.
U kan hen helpen via een gift aan een van de Belgische ngo's die hier iets aan proberen te doen. Maar u kan nóg meer doen. Solidair zijn volstaat niet om hen uit de armoede te halen. Onderzoek toont aan dat we een meer duurzaam landbouw model nodig hebben om de wereld te voeden. Wetenschap en technologie hebben de productiviteit van de landbouw sterk verhoogd, maar de opbrengsten zijn heel ongelijk verdeeld geraakt. Daarenboven blijken de ecologische nadelen en de sociale kosten heel hoog. Daarom, aldus wetenschappers, moet de landbouw het geweer van schouder veranderen. Een productieve en moderne familiale landbouw, die zich in de eerste plaats richt op de bevoorrading van de lokale en regionale markten, kan alle mensen voeden. Echte solidariteit vraagt een transitie naar een duurzame economie, met een duurzame voedselproductie én een duurzame consumptie.
  Iedereen is consument, dus iedereen kan helpen. Hoe?


 • Koop Fair Trade producten.
  Het Max Havelaar-label garandeert naast een lonende prijs voor de producten ook hoge ecologische en sociale standaarden.
 • Doe je voedselaankopen eens op een hoeve in de buurt.
  Direct en vers van de producent naar de consument.
 • Neem een groente- en fruitabonnement of sluit je aan bij een Voedselteam in je buurt.
 • Kies voor streekproducten, kwaliteit dicht bij huis.
 • Smul van biologische producten. Je herkent ze aan het Biogarantie-label.
 • Ga mee met de seizoenen.
  Meer variëteit door het jaar én minder voedselkilometers. Neem een kijkje op de seizoensgroente- en fruitkalender van VELT.
 • Ga shoppen op de wekelijkse markten, boerenmarkten en biomarkten
 • Vermijd overtollige verpakkingen
 • Doe mee met een CarrotMob en beloon de inzet van een winkel voor meer duurzaamheid.
 • Doe voorstellen aan de gerant van je buurtwinkel of supermarkt om producten van duurzame landbouw een zichtbare plek te geven in de rekken.

De radiospot is een initiatief van de Coalitie tegen de Honger, met de steun van het Belgisch Overlevingsfonds.


De Coalitie tegen de Honger is een open samenwerkingsverband van een aantal Belgische ngo's actief rond de voedsel- en landbouwproblematiek: Vredeseilanden, Trias, Oxfam Solidariteit, FIAN, SOS Faim, CSA en CNCD-11.11.11.


Lees meer over de voedselcrisis:

 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel