Wereldvoedseldag 2012: Coalitie voor een coherent beleid tegen de honger


Wereldvoedseldag 2012: De Coalitie tegen de Honger zet parlement aan tot actie voor een samenhangend beleid tegen de honger
1 miljard mensen vandaag lijden honger. Nog eens 1 miljard heeft geen toegang tot kwalitatief en gezond voedsel. Daarvan zijn twee op drie boeren en boerinnen. Tegelijkertijd lijden 1,4 miljard mensen aan overgewicht en is de landbouwproductie per persoon nooit zo hoog geweest.

Honger is dan ook een politiek probleem met politieke oplossingen. Op Wereldvoedseldag vraagt de Coalitie tegen de Honger, een coalitie van een 20-tal NGO's , onze volksvertegenwoordigers om dringend werk te maken van die oplossingen.

 

Alle ministers werken samen tegen de honger

Onze Senegalese partnerorganisatie van kleinschalige boeren vraagt zich af waarom België hun inspanningen voor een verbeterde productie steunt en tegelijkertijd vrijhandelsakkoorden onderhandelt die het hen onmogelijk maakt die producten te verkopen op de markt. De Coalitie tegen de Honger vraagt dat alle ministers samen werken zodat de inspanningen voor onze partners niet te niet worden gedaan door beslissingen op andere terreinen. Het parlement kan daar een belangrijke rol spelen door die beslissingen ferm in vraag te stellen.

 

 

Speel niet met voedsel

De voedselprijzen blijven stijgen. Dat is een ramp voor mensen in ontwikkelingslanden die vaak tot 80% van hun inkomen aan voedsel besteden. Door de financiële crisis zijn speculanten ook actief geworden op de voedselmarkten. Dat duwt de prijzen nog verder de hoogte in. Voedselspeculatie moet dus aan banden worden gelegd. Spelen met voedsel? Dat doet men niet.

 

 

Investeren in een duurzame landbouw

Voedsel kan niet zonder landbouw. Om in de toekomst 9 miljard mensen te voeden binnen de grenzen van onze planeet, zijn investeringen in de landbouw broodnodig. Vandaag investeren we vooral in de industriële, grootschalige landbouw. Toch zijn kleinschalige boeren en boerinnen die duurzaam voedsel telen vaak dynamische ondernemers met een enorm potentieel. Investeren in duurzame landbouw betekent investeren in de bedrijven van die landbouwondernemers.

Jan Van de Poel, 11.11.11 beleidsmedewerker voedsel en privésector


11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel