Wereldweekend 2007: Hoe duur is duurzaamheid? Een (in)convenient weekend.

Hoe duur is duurzaamheid? Een (in)convenient weekend.


De stookoliefacturen krimpen, en na een ongezien zachte winter zit er nauwelijks sleet op de wintergarderobe. Het zijn troostprijsjes, want niemand durft nog twijfelen aan de negatieve gevolgen van klimaatsverandering. De laatste die-hard-twijfelaars gaan overstag na het zien van ‘An Inconvenient Truth’, de ongemakkelijke waarheid waarmee de Amerikaanse ex-presidentskandidaat Al Gore de wereld een geweten schopt. En ook het Wereldweekend, want ‘klimaat’ wordt één van de centrale thema’s.

En er is meer, natuurlijk. Bevrijde Wereld, De Wereldschool, Le Coron en Dwagulu Dekkente houden tijdens het Wereldweekend de barometer inzake interessante items over het ontwikkelingswerk nauwlettend in het oog. Ook ‘duurzaamheid’ blijft een boeiend fenomeen op de weerkaarten van het ontwikkelingswerk. In verschillende workshops wordt duurzaamheid belicht vanuit een sociale, ecologische en economische dimensie. Met aandacht natuurlijk voor de actualiteit, met bijvoorbeeld een blik op de nationaliseringen die de Boliviaanse president Evo Morales doorvoert.

Ook duurzame landbouw, voedselzekerheid en watervoorziening krijgen een stek op de agenda. Een partner uit het zuiden komt uitleg geven over organisatieversterking in coöperatieven en boerenorganisaties. En hoe mensen vanuit de basis doorstromen naar lokale overheden, om op die manier op het beleid te wegen.

Duurzaamheid en klimaat gaan steeds meer hand in hand. Het klimaatsaspect zal naar alle verwachting een stempel gaan drukken op ontwikkelingswerk. Wat staat ons en onze partners in het zuiden te wachten? Wie wordt het hardst geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatsverandering? Groeit de (armoede)kloof tussen noord en zuid door toedoen van de opwarming? Eén ding staat vast: de spanning tussen duurzaamheid en herverdeling groeit. Wat als een paar miljard extra mensen eenzelfde hoeveelheid energie verslinden als de gemiddelde westerling? 

Je hoort het, ook tijdens het Wereldweekend 2007 staat vorming rond Noord/Zuid-thema’s weer met stip in de agenda. Er is keuze uit een heleboel razend interessante workshops en activiteiten.

Na de inspanning volgt natuurlijk ontspanning. De prachtige omgeving in en rond Delhuzo in Middelkerke leent zich daartoe uitstekend. Gezellig uitwaaien kan op de zeedijk een paar honderd meter verder of in het parkje vlak naast Delhuzo. Op zaterdagavond is er natuurlijk ook de Wereldfuif, een feest van wereldformaat.

Ook voor de kinderen wordt het een weekend om nooit te vergeten. De organisatoren van het Wereldweekend voorzien het hele weekend opvang en workshops voor de kleintjes.

Het Wereldweekend gaat door op vrijdag 30 maart tussen 18u en 20u in Middelkerke.
Het einde is voorzien op zondag 1 april rond 16u.
Er zijn kamers van 2 tot 12 personen. Delhuzo in Middelkerke is vlot bereikbaar via trein en kusttram.

Volwassenen betalen 65 euro per persoon voor het hele weekend. Studenten, werklozen en jongeren tot 18 jaar betalen 45 euro. Kinderen van 6 tot 12 betalen 40 euro, en kinderen van 3 tot 5 betalen 20 euro. De allerkleinsten (tot 2 jaar) mogen gratis mee.

Inschrijven doe je liefst voor 20 februari: telefonisch via 03/777.20.15., via fax 03/766.36.41. of stuur een mailtje naar christa.lyssens@bevrijdewereld.be.

Vermeld in je inschrijving zeker het aantal personen en de exacte leeftijd van de kinderen – zodat we hiermee rekening kunnen houden bij het organiseren van activiteiten.

De inschrijving is pas definitief na betaling van het inschrijvingsbedrag op het rekeningnummer 523-0800318-46, met de vermelding van de naam + aantal personen + ‘Wereldweekend 2007’. Vegetariërs geven best een extra seintje.

Heb je vragen? Aarzel niet om contact op te nemen!

Tot dan!,

Het Wereldweekend-team
http://www.bevrijdewereld.be/

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel