“Wij zijn meer dan slachtoffers. Wij komen op voor onze rechten”

renamat-bolivia

In de hoogvlakte van Bolivia slaan vrouwen uit verschillende gemeenschappen de handen in elkaar. De jarenlange ontginning van lood, zilver, goud en zink weegt alsmaar zwaarder op het milieu en op de mensen die er leven. Maar het verzet groeit. Maak kennis met de vrouwen van RENAMAT, die voor ondersteuning terechtkunnen bij 11.11.11-partnerorganisatie Colectivo Casa.

Colectivo Casa brengt vrouwen uit verschillende gemeenschappen die lijden onder mijnbouw met elkaar in contact. Zo worden ze sterker en kunnen ze samen actie ondernemen.

Margarita Aquino is de voorzitster van RENAMAT, het ‘nationaal netwerk van vrouwen die Moeder Aarde verdedigen’. “Door deel uit te maken van een netwerk krijgen we een beter beeld van de gevolgen van de mijnbouw. Veel vrouwen merken wel dat de lucht en het water vervuild zijn, maar weten niet hoe dat komt. Dankzij een bezoek aan de mijn begrijpen we de oorzaken, en dat motiveert ons om oplossingen te zoeken.”

Gebrek aan zuiver water is een van de grootste problemen waarmee de vrouwen te maken krijgen.

Sabina Gutierrez woont in het gehucht Totoral. “In mijn kinderjaren was de natuur nog heel groen. Nu is er geen water, het land is dor en er groeit haast niets meer. De vrouwen in ons dorp staan om drie uur op om water te gaan halen, ze moeten alsmaar verder lopen. Het is triest om van andere vrouwen te horen dat ze dezelfde problemen hebben. Maar het geeft ons ook kracht om ons te verzetten en de overheid te confronteren, en om oplossingen te eisen.”

Een vrouw uit een andere gemeenschap vult aan. “We verliezen vee, graasland en oogst. Er is te weinig water en van wat rest worden de schapen en koeien ziek en sterven ze. We moeten dringend maatregelen eisen om onze waterbronnen te beschermen. Wij hebben recht op water.”

Jimena Aguayo:  “De rivier in mijn gemeenschap is vervuild door de tinmijn verderop. Alle moeders zijn bezorgd, want de kinderen krijgen huidziekten en maagproblemen. Wij vragen dat de lokale overheid onze gezondheid opvolgt, zodat we weten of we te hoge concentraties lood en kwik in ons bloed hebben.”

Colectivo Casa bracht vrouwen uit verschillende gemeenschappen met elkaar in contact om ervaringen uit te wisselen. Nu hebben ze een beter zicht op de problemen die gepaard gaan met mijnbouw en leren ze van elkaar welke strategieën het best werken.

  • Ze leren wat hun wettelijke rechten zijn en hoe ze die kunnen opeisen.
  • Ze ontdekken welke acties ze kunnen ondernemen en hoe ze zelf de vervuiling kunnen monitoren.
  • Colectivo Casa ondersteunt de vrouwen daarbij met technische kennis en door dossiers uit te werken en bekend te maken
11.11.11 DOOR:

Steun onze partnersVind je het werk van onze partners de moeite waard?
Steun hen, doe vandaag nog een gift.

Steun 11.11.11

 

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels