Zesdaagse Sprekerstour: "Geen Muren maar bruggen"

In het kader van een Zesdaagse Sprekerstour: "Geen Muren maar Bruggen" (5 tot 11 juni, in Nederland en Vlaanderen) organiseert United Civilians For Peace, in samenwerking met met Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen een zesdaagse toer met de publiekspremière van de Benny Brunner documentaire "Het Betonnen Gordijn" over de muur die Israël bouwt in bezet Palestijns gebied. Na de film is er een debat met een Palestijnse en Israëlische spreker onder het hoofdthema "Geen Muren maar Bruggen".


Op 9 juni wordt deze film vertoond in De Loodsen, Sint-Jacobsmarkt 43, 2000 Antwerpen. Aansluitend vind een debat plaats met de centrale figuur uit de film, de Palestijnse Terry Boullata (schoolhoofd en werkzaam voor het Palestinian Agricultural Relief Committees, PARC) en Israëli Adar Grayevski (vredesactivist, Green Action Front).

Contactpersoon: brigitte.herremans@broederlijkdelen.be - 02/213 04 06 of 0475/355 053.

Over het Betonnen Gordijn:

-- Wat doe je als je woonkamer in Jeruzalem staat, maar de rest van je huis op de Westoever?
-- Wat doe je als de Israëli's beslissen dat je vader niet bij je moeder mag wonen?
-- Hoe voelt het om vluchteling in je eigen land te zijn?
-- Als je 12 bent en Palestijn, mag je dan dromen over een reis naar Parijs?
-- Wat doe je als er een 8 meter hoge betonnen muur dwars door je leven loopt?

Het Betonnen Gordijn laat zien hoe de Palestijnen Terry Boullata (schoolhoofd) en Khader Zeidan (chirurg) en hun gezinnen met bovengeschetste dilemma's omgaan. De Israëlisch-Nederlandse filmmaker Benny Brunner maakte deze film in samenwerking met United Civilians for Peace (UCP). De film is een vervolg op de eerdere Benny Brunner film De Muur november 2003 (Tegenlicht/VPRO).

Over Palestinian Agricultural Relief Committees (PARC):
PARC is één van de grootste Palestijnse NGO’s op het gebied van plattelandsontwikkeling, milieu-bescherming en ‘empowerment’ van vrouwen. Ze bieden technische assistentie en steun aan individuen en organisaties die met aanverwante onderwerpen bezig zijn. In haar werk bouwt PARC op de actieve bijdrage van een breed maatschappelijk middenveld. Met haar werk wil het bijdragen aan het bouwen van een democratisch Palestina. PARC maakt deel uit van de Anti-Muur Campagne www.stopthewall.org. Terry Boullata is voor PARC actief in deze campagne tegen de muur.

Over Green Action Front:
Green Action is een organisatie die strijdt voor ecologische en sociaal–economische verandering. Ze leggen een verband tussen milieuproblematiek, de militarisering van de Israëlische samenleving en de onderdrukking van de Palestijnen. Green Action organiseert jaarlijks een "Activism Festival" dat dit jaar in Lod zal plaatsvinden, van 9 tot 11 juni. Op het festival zijn meer dan 80 Israëlische organisaties en organisaties van Palestijnen in Israël aanwezig. Eén van de thema's die op het festival van dit jaar centraal staat is de muur die in Lod wordt gebouwd tussen een joodse wijk en een verarmde Palestijnse wijk. Lod is een Israëlische stad met een gemengde bevolking (joods en Palestijns) vlakbij de luchthaven van Tel Aviv.

Over de Zesdaagse:
De "Zesdaagse voor Vrede en Gerechtigheid" is een campagneweek die wordt gedragen door organisaties en activisten in Nederland, De Bezette Palestijnse Gebieden en Israël. Zij laten zien dat er ondanks de tegenstellingen en het geweld in de Bezette Palestijnse Gebieden en Israël een gezamenlijk belang is om een vreedzaam alternatief te bieden en om te strijden tegen onderdrukking, geweld en de uitzichtloosheid.

De "Zesdaagse" verwijst naar de Israëlische aanduiding voor de Israëlisch-Arabische oorlog van 1967 als de "Zesdaagse Oorlog". De Israëlische vredesactivist Uri Avnery beschreef op 19 mei van dit jaar deze oorlog als volgt:

"De legers van Egypte, Syrië en Jordanië stonden klaar –zo leek het- om Israël van drie kanten aan te vallen en van de aardbodem te vegen, toen het Israëlische leger eerst aanviel, ze alledrie versloeg en niet alleen het overgebleven gedeelte van Palestina veroverde maar ook de Sinaï en de Golanvlakte. Jaren later, werd het historici duidelijk dat er geen werkelijke bedreiging van de staat was geweest. Dat de buurlanden niet van plan waren geweest aan te vallen, maar slechts hadden gebluft. Israëls overwinning was geen wonder maar het resultaat van grondige voorbereiding, vooral door de Luchtmacht. Maar de mythe leeft tot vandaag voort" (19 mei International Herald Tribune, p. 9). Tijdens de oorlog van 1967 zijn de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook door Israël bezet.

Deze oorlog bleek de opmaat te zijn voor een Israëlische kolonisatiepolitiek die momenteel al meer dan 42 procent van de Westelijke Jordaanoever feitelijk bij Israël heeft ingelijfd. Deze zesdaagse activiteit probeert het concept van de Zesdaagse om te draaien door ons tegen muren en annexatie van Palestijns gebied door de muur te verzetten. Een Zesdaagse voor Vrede en Gerechtigheid: Geen Muren maar Bruggen!

-- meer info over het conflict in Palestina/Israël vind je op www.broederlijkdelen.be

Deel dit artikel