Zuiddag: Jongeren uit Gaza aangekomen in België


gaza jongeren broederlijkdelenproject

ZAVENTEM – Op 1 oktober 2014 zijn twaalf Palestijnse jongeren uit de Gazastrook geland in België. Ze brengen een bezoek aan ons land in het kader van de campagne 'Work for Change' van Zuiddag. De organisatie is bekend van de werkdag op 16 oktober waarop duizenden jongeren een dag werken i.p.v. naar school te gaan. Hun 'loon' gaat naar een sterk jongerenproject in het Zuiden. Dit jaar is dat Theatre Day Productions, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen in de Gazastrook.

 


 

"Het is echt een huzarenstukje geweest om de jongeren naar hier te halen, zeker gezien de recente escalatie van geweld in het gebied", zegt Marleen Willemsen, programmaverantwoordelijke Israël en Palestina bij Broederlijk Delen. "Maar we zijn blij dat ze hier zijn, aangezien ze een belangrijke rol hebben in de Zuiddagcampagne de komende weken."


Theaterstuk


Zo zullen de jongeren maar liefst 80 van de 156 deelnemende middelbare scholen bezoeken en uitleggen wat ze met de opbrengst van de werkdag van plan zijn. "Door deze unieke ontmoetingen tussen jongeren van hier en leeftijdsgenoten uit de Gazastrook maken we het project heel concreet. Ze vertellen live hoe hun leven eruit ziet en hoe het theaterproject hen helpt trauma's te verwerken en hoop geeft voor de toekomst", zegt Sophie Burm, campagneleidster voor deze negende editie van Zuiddag.

Ook hebben ze in ijltempo een theaterstuk voorbereid dat ze van 13 tot 15 oktober zullen opvoeren in Sint-Niklaas, Leuven, Diest en Brussel. "Voor de toeschouwers wordt dat een unieke ervaring", aldus nog Burm.


Geen snoepreisje


In tussentijd verblijven de jongeren in duo's bij zes gastgezinnen verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Daar krijgen ze de beste zorgen en worden ze opgenomen als deel van het gezin. De gastgezinnen zijn de uitvalsbasis voor hun dagelijkse scholenronde. "Elke dag staan twee tot drie scholen op het programma, waar ze telkens een presentatie van 2 uur zullen geven. Geen snoepreisje dus, maar een levenservaring die ze nooit meer zullen vergeten", aldus nog Burm.

 

Zuiddag 'Work for Change'


zuiddag logoIn het kader van Zuiddag 'Work for Change' slaan jaarlijks 155 scholen de handen in elkaar om de wereld een klein beetje beter te maken en vriendschapsbanden te smeden.  Elk jaar, op 16 oktober werken 12.000 Vlaamse en Brusselse jongeren letterlijk voor verandering.

Leerlingen, vanaf het vierde jaar secundair onderwijs, steken die dag voor Palestijnse leeftijdsgenoten hun handen uit de mouwen bij bedrijven, organisaties, overheidsinstellingen, zelfstandigen of particulieren. Dat gaat van de ondersteuning van bankbedienden tot het winterklaar maken van een kloostertuin. Sommigen worden zelfs journalist of minister voor één dag.

Dit jaar werd het project 'Drama en Dromen' van onze partnerorganisatie Theatre Day Productions (TDP) uit Gaza, verkozen door de jongeren.


Uitwisseling
Net zoals alle voorgaande jaren was er een reis van Belgische jongeren naar het project gepland. Op 28 juli zouden 4 jongeren naar Israël en de Palestijnse gebieden vertrekken. Maar door het recente conflict is de reis niet kunnen doorgaan. Hopelijk kan het bezoek van een groep Palestijnse jongeren van TDP naar België wel plaatsvinden. Zij logeren dan in gastgezinnen verspreid over heel Vlaanderen.

De jongeren bezoeken van 6 tot en met 10 oktober scholen en steden en vertellen over hun leven en het theaterproject. 13 t.e.m. 15 oktober zijn gereserveerd voor theatervoorstellingen die de jongeren zullen opvoeren. Ze willen absoluut op bezoek komen en spelen voor Belgische jongeren. Hun vastberadenheid blijkt ook uit hun woorden: "We zijn sterker dan de oorlog."

  

Deel dit artikel