Bedreigt corona ook onze 4de Pijler-projecten?

Het coronavirus kent geen grenzen. Niemand die dit beter aanvoelt dan wie betrokken is bij een internationaal project. Heel wat 4de Pijler-initiatieven volgen angstvallig de situatie op in de landen van hun partnerorganisaties en projecten. Vrijwilligers en stagiairs zitten vast en kunnen niet naar België terugkeren. Iedereen houdt zijn hart vast voor Afrika.

Belgische vrijwilligers en stagiairs in Peru kunnen niet naar huis

Sinds vorige week is er een volledige lockdown in Peru. Ellen Bosch van vzw Ananau kan alleen nog buiten om te winkelen. Maar hun gemeenschapscentrum voor kinderen en hun moeders in Cusco hebben ze moeten sluiten.

"Hier in Cusco is alles nog vrij rustig. De Belgische stagiairs die op dit moment stage doen in het project blijven voorlopig hier. We hopen dat dit zo snel mogelijk opgelost geraakt , zodat we ook opnieuw met de projectwerking kunnen starten. We houden zo veel mogelijk contact met de families die betrokken zijn bij het project, maar de meeste gezinnen hebben geen gsm",  mailt Ellen ons vanuit Cusco.

Alles scholen zijn dicht in Peru, dus de stages kunnen niet doorgaan. Bovendien worden Europeanen door sommige Peruanen met argwaan bekeken omdat zij het virus 'zouden hebben verspreid'.

De Hasseltse Melissa Wiams, die in Guatemala de coöperatieve Ya'bal Handicrafts coördineert, schrijft in haar nieuwsbrief: "Het kantoor van Ya'bal is gesloten. De weefsters van Ya'bal, werken gelukkig altijd van thuis uit, dus het weven gaat verder. Maar we hebben deze week al onze weefsters vooraf betaald voor de lopende bestellingen, zodat ze voldoende cash geld in handen hebben in deze moeilijke periode. En we bezochten Pacutama en Chuicutama, waar 42 weefsters voor ons werken, met een lading zeep en ontsmettingsmiddel. We hebben ook flyers verdeeld onder de vrouwen en de groepsleidsters uitgelegd hoe ze zich best tegen het virus beschermen".

"We beseffen dat het virus nog lang impact zal hebben, niet allen op gezondheidsvlak, maar ook economisch. Het potentiële gebrek aan werk, treft de vrouwen die voor de coöperatieve werken volop. En het is nu al een kwetsbare bevolkingsgroep, die geen reserves heeft om de huidige periode van quarantaine door te komen". 

Iedereen houdt zijn hart vast voor Afrika

Niemand kan inschatten hoever het virus in Afrika al is doorgedrongen. In Malawi is er voorlopig nog geen enkele besmetting. "Voorlopig ziet het ernaar uit dat het in Malawi nog niet zo'n vaart loopt met het Covid-19 virus. En heel misschien zal deze kant van de wereld voor een keer gespaard blijven", hoopt Maaike Bruynooghe van vzw Kudimba.

Maar intussen zijn in 43 landen besmettingen vastgesteld. En het aantal gevallen is ongetwijfeld onderschat. omdat er geen adequaat systeem van rapportering is.

President Tshisekedi heeft deze week de noodtoestand afgekondigd in DR Congo, nadat er in Kinshasa een eerste patiënt was overleden. Ook in Burkina Faso slaat COVID-19 al hard toe, net in een periode dat het land ontwricht is door terroristisch geweld.

Analisten met een optimistische blik hopen dat het virus niet goed zal gedijen in een warm klimaat. En dat het minder hard zal toeslaan in Afrika omdat de bevolking gemiddeld veel jonger is Ze zien ook een lichtpunt in het feit dat sommige Afrikaanse landen al heel wat ervaring hebben opgedaan bij het indijken van ebola-epidemie.

Maar zal dat voldoende zijn? Het is duidelijk dat de huidige Afrikaanse samenleving niet de middelen heeft om adequate gezondheidszorg te voorzien voor iedereen. "Er zijn nauwelijks beademingstoestellen in de Congolese ziekenhuizen", aldus dr. Reginald Moreels in de media. Ook quarantainemaatregelen zijn geen evidentie in een samenleving waar iedereen dagelijks de markt of het veld op moet om in zijn levensonderhoud te voorzien.

VN-noodhulpplan 

De Verenigde Naties lanceerden deze week een noodhulpplan ter waarde van 2 miljard USD om tegemoet te komen aan de enorme gezondheids- en humanitaire uitdagingen en om de meest kwetsbare landen te helpen in hun strijd tegen COVID-19.

11.11.11 verwelkomt het VN-initiatief en roept onze Belgische overheid op om nog bijkomend bij te dragen aan het plan. "De sterkere schouders moeten mee de lasten dragen van zij die het moeilijker hebben", zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. "Alleen via die solidariteit kunnen we de rechten op bescherming voor iedereen garanderen en de verspreiding van de pandemie indammen".

Deze crisis bewijst eens te meer dat het recht op universele toegang tot gezondheidszorg van levensbelang is. Dit betekent dat we niet alleen moeten investeren in noodfondsen, maar wereldwijd meer moeten blijven investeren in gezondheidszorg voor iedereen. De internationale solidariteit mag daarbij niet verloren gaan.

"Virussen kennen geen grenzen. Solidariteit tussen mensen, zowel in België als met de Europese buurlanden en vooral ook met de meest kwetsbaren in andere continenten is onontbeerlijk in de strijd tegen COVID-19", zegt Els Hertogen. 

Een streep door de rekening 

Intussen zijn de quarantaine-maatregelen ook een stevig streep door de rekening van 4de Pijlerinitiatieven hierin Vlaanderen, Wie een evenement had gepland of een reis naar het project had voorzien, is er aan voor de moeite.

4de Pijlerorganisaties lopen heel wat fondsen mis omdat etentjes, quizzen, wereldfeesten en sponsoractiviteiten worden geannuleerd. En het is begrijpelijk dat veel Vlamingen nu vooral oog hebben voor de situatie in hun eigen buurt. Maar hopelijk blijft ook de solidariteit met het Zuiden groot! Dus vooral: laten we allen voor elkaar blijven zorgen, ook over de grenzen heen!

Jacques Mevis
Ondersteuner 4de pijlerinitiatieven

 

 

4de pijlersteunpunt DOOR:

Heb je zelf nieuw over je partners in het Zuiden en over de impact van de corona-crisis op jullie project? Stuur ons een bericht naar info@4dePijler.be. We blijven graag op de hoogte.

Deel dit artikel