Corona in Palestina

WhatsApp Image 2020-03-16 at 12.04.16

Wereldwijd raken mensen besmet door het COVID 19 virus en worden maatregelen getroffen om het virus de kop in te drukken. Dit is ook zo in Israël en Palestina waar het dagelijks leven net zoals bij ons stil valt en er strenge maatregelen worden getroffen. Zo heeft Israël haar grenzen met Egypte en Jordanië gesloten en moet iedereen die Israël binnen komt verplicht 14 dagen in thuis isolatie.

In de bezette Palestijnse gebieden zijn er sinds 5 maart 31 mensen besmet in Bethlehem na het bezoek van een groep toeristen uit Griekenland. Scholen en universiteiten, kerken en moskeeën, bijna alles is gesloten, behalve overheidsinstanties zoals ministeries. Hier en daar vinden ontsmettings werkzaamheden plaats. Veel inwoners van Bethlehem doet het terugdenken aan de 2e intifada toen er een uitgaansverbod door Israël was opgelegd voor onbepaalde duur.

Enkele dagen geleden werd in Beita, een dorp nabij Nablous, een Palestijnse jongen doodgeschoten door het Israëlische leger en werden meer dan 130 mensen verwond door traangas en rubber kogels. De plaatselijke bevolking wilde voorkomen dat jongeren uit de illegale nederzettingen een hoge heuveltop zouden overnemen voor de oprichting van een nieuwe buitenpost onder het mom van een bezoek aan een joodse archeologische vindplaats. Kolonisten worden aangemoedigd door de Trump-Netanyahu deal of the century waarin grote delen van de Westelijke Jordaan vallei geannexeerd worden, en staan klaar om de 'facts on the ground' te realiseren.

Beita is niet het enige dorp dat momenteel te maken krijgt met geweld van kolonisten, zoals ook te lezen is in volgend artikel: https://www.middleeastmonitor.com/20200316-israel-settlers-raid-vandalise-palestinian-village-in-west-bank/

De internationale berichtgeving wordt terecht gedomineerd door de corona pandemie, waardoor andere humanitaire crisissen ons ongemerkt passeren. De Palestijnse Autoriteit waarschuwde dat Israël gebruik zou kunnen maken van de noodtoestand door het coronavirus om 'the deal of the century' in praktijk om te zetten, nu de prioriteiten van de internationale gemeenschap elders liggen.

In de Gazastrook zijn er nog geen besmettingen geregistreerd, maar men maakt zich ernstige zorgen. In een gebied van slechts 365 vierkante kilometer wonen 2 miljoen mensen heel dicht op elkaar. Door de reeds 13 jaar durende blokkade van de Gazastrook door Israël, leven de inwoners van de Gazastrook in een openluchtgevangenis, met ruimschoots onvoldoende toegang tot basisvoorzieningen (water, elektriciteit...). De Verenigde naties stelden in 2017, toen er nog geen sprake was van de mogelijkheid dat de wereld te maken zou krijgen met een pandemie, dat de Gazastrook tegen 2020 onleefbaar zou zijn. Als daar maar één geval zou komen, zijn de gevolgen niet te overzien. De bevolking van de Gazastrook loopt erg veel risico met een van de zwakste en meest overbelaste zorgstelsels ter wereld, welke zwaar is getroffen door de jarenlange belegering door Israël.

Volgens alle internationale wetten is Israël de bezettende macht en heeft dus de basis- en eindverantwoordelijkheid voor wat in de Palestijnse gebieden gebeurt. Ook het verzekeren van medische zorgen en leveren van medisch materiaal.

*Foto's artikel: PalestinianEve

 

Deel dit artikel