11.11.11: 'Investeer in landbouw'

Om het vooruit te laten gaan in Centraal-Afrika, moeten overheden dringend meer investeren in de kleinschalige landbouw. Dat is dit jaar de boodschap van de 11.11.11-campagne, die vandaag werd voorgesteld met het rapport ‘De realisatie van de Millenniumdoelstellingen: Steun aan de landbouwsector in Centraal-Afrika'. Dit verlengd weekend gaat 11.11.11 opnieuw de straten op.

Dit jaar voert 11.11.11 niet alleen campagne, maar samen met haar partners in Centraal-Afrika. Dit jaar is een cruciaal jaar voor de Millenniumdoelstellingen, acht concrete doelen om armoede tegen 2010 de wereld uit te helpen. Daarom vroegen we aan ngo's in Centraal-Afrika wat er volgens hen moet gebeuren om deze doelen te halen. Hun antwoord: investeren in landbouw.

‘Congo en Burundi voeren het wereldpeloton van de honger aan', zegt algemeen secretaris van 11.11.11 Bogdan Vanden Berghe. 'Dat terwijl de regio zichzelf in theorie makkelijk kan voeden. Een overgrote meerderheid van de mensen in Centraal-Afrika leeft van de landbouw. Om te zorgen dat zij eten en een inkomen hebben, moet de kleine, familiale landbouw voorlopig voorrang krijgen.'

De ngo's uit Burundi, Congo, Rwanda en Vlaanderen stelden samen het rapport ‘De realisatie van de Millenniumdoelstellingen: Steun aan de landbouwsector in Centraal-Afrika' op met daarin aanbevelingen voor hun overheden. We vragen dat de Belgische overheid tegen 2015 minstens vijftien procent van het budget ontwikkelingssamenwerking investeert in landbouw en een eerlijke handelsbeleid voert.

Onze partners vragen op hun beurt aan de overheden in Burundi, Congo en Rwanda om minstens tien procent van de begroting in te zetten voor landbouw. Toegang tot land en tot de markt moet gegarandeerd worden. Investeringen in bijvoorbeeld zaaigoed, infrastructuur, vorming en opslagstructuur zijn hard nodig. Maar dat alles kan enkel gerealiseerd worden als boeren en boerinnen bij het beleid betrokken worden. 11.11.11 steunt dus volop organisaties die hun eigen regering hier rond ter verantwoording roepen.

Bij de voorstelling van het rapport waren ngo-activisten uit Burundi, Congo en Rwanda aanwezig. Zij zijn nog bereikbaar voor interviews. Het rapport kunt u hier vinden

Van donderdag 11 november tot en met 14 november gaan opnieuw 20.000 vrijwilligers de straat op voor 11.11.11. Voor een greep uit interessante acties in uw buurt kunt u ons altijd contacteren.

Meer informatie:
Eline Strik, persverantwoordelijke 11.11.11
0496/807893

Deel dit artikel