1990-2011 Minder varkens, meer prijs

Bundesarchiv, Bild 183-1990-0212-003 / CC-BY-SA [CC-BY-SA-3.0-de (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en)], via Wikimedia CommonsUiteraard voelt Wervel mee met wat de varkensboeren al zo lang wordt aangedaan. Na de Duitse dioxinecrisis komen nu uit diverse hoeken ondersteuningsacties om onze exportgerichte vleesindustrie veilig te stellen. Ten gronde lost dit echter het structureel probleem niet op waarin de landbouw en de varkenssector in het bijzonder vast zitten.

Twintig jaar geleden publiceerde De Standaard een Wervelopinie, die vandaag pijnlijk genoeg nog altijd actueel is. Aan het woord oa. wijlen Sicco Mansholt, vader van het GLB.

De aanhef gaat over de context van de varkenspest in 1990. Deze inleiding laten we weg, maar de rest van het stuk kan anno 2011 opnieuw gepubliceerd worden. Zeker in een context van vastzittende onderhandelingen over het nieuwe Mestactieplan, opvissen van oude instrumenten als opslagsubsidies, of ronduit promotie voeren om meer varkensvlees te eten, kan het stuk dienen als doordenker voor het hoognodige debat over de transitie van ons landbouwmodel en de voor Vlaanderen belangrijke varkenssector naar een landbouw met toekomst.

BRON:
Wervel

Wervel vzw DOOR:

Deel dit artikel