8 maart: Internationale vrouwendag

internationale vrouwendag
Vandaag is Internationale vrouwendag. Hieronder 3 bekende en minder bekende vrouwen over de cruciale rol die vrouwen spelen in de samenleving.  Of, zoals Michelle Bachelet, directeur  van VN-vrouwen het uitdrukte: Zonder gelijkheid tussen man en vrouw is duurzame ontwikkeling niet mogelijk.


 

1. Ngozi Okonjo-Iweala

We kennen de negatieve beelden van Afrika -- honger en ziekte, conflict en corruptie. Maar er is nog een ander, minder bekend verhaal dat zich afspeelt in menige Afrikaanse natie: één van hervorming, economische groei en kansen. De voormalige Minister van Financiën van Nigeria, Ngozi Okonjo-Iweala, over vrouwelijke ondernemers als motor van economische ontwikkeling in Nigeria (en Afrika).


 
2. Shabana Basij-Rasikh

Stel je een land voor waar meisjes naar school moeten sluipen met dodelijke gevolgen als ze gepakt worden. Dit was Afghanistan onder de Taliban en sporen van dat gevaar bestaan nog steeds vandaag de dag. De 22-jarige Shabana Basij-Rasikh runt een school voor meisjes in Afghanistan. Ze looft de kracht van een familie om te geloven in hun dochters - en vertelt het verhaal van een dappere vader die daarvoor opkwam, tegen de lokale bedreigingen in.

 

3. Isabel Allende

Schrijfster en activiste Isabel Allende  over vrouwen, creativiteit, feminisme -- en  passie.


Meer info:

11.be


Over de Internationale Vrouwendag

Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats. De staking was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en is beroemd geworden door onder meer de poëtisch verwoorde eis van de vrouwen: "brood en rozen".

De staking was het prille begin van de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen de vrouwendiscriminatie. In 1911 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag.

In 1917 brak op 8 maart opnieuw een staking uit vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie, nu in het Russische Sint-Petersburg, onder leiding van de revolutionaire Alexandra Kollontai. Mede als gevolg hiervan verkoos het Internationale Vrouwensecretariaat van de Communistische of Derde Internationale in 1921, 8 maart definitief tot datum van de Internationale Vrouwendag.


Gedurende de hele Koude Oorlog heeft deze viering in de landen van het NAVO-pact in een verdacht daglicht gestaan door haar van oorsprong socialistische grondslag. In veel kapitalistische landen werd de dag dan ook niet algemeen gevierd of zelfs maar erkend.

Sinds in de jaren zestig de tweede feministische golf op gang kwam wordt de Internationale Vrouwendag weer volop gevierd, meestal met demonstraties, bijeenkomsten en conferenties. Vrouwen uit alle landen, gezindten en politieke stromingen nemen deel.

In 1978 werd de Internationale Vrouwendag door de Verenigde Naties erkend. 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel