Afrikaans vrijheidsbeeld schokt bevolking Senegal

Een man omarmt zijn vrouw en draagt hun beider kind op zijn biceps. Het bronzen Monument van de Afrikaanse Renaissance staat op een honderd meter hoge berg, in Dakar, de hoofdstad van Senegal. Vijftig jaar nadat in 1960 een dozijn Afrikaanse landen onafhankelijk werd, beeldt dit monument de kracht en heroïek van Afrika uit, althans volgens initiatiefnemer Abdoulaye Wade, president van Senegal.

Maar het bronzen beeld ziet er eigenlijk niet uit, tenzij je van stalinistische arbeiderskunst houdt. Het is ook nog eens vijftig meter hoog, kan naar verluidt 1200 jaar mee en werd neergezet door de Noord-Koreaanse bouwfirma Mantsudae. Begin april wordt het met veel bombarie ingewijd, maar intussen heeft het al veel stof doen opwaaien. De gigantische ‘afgod' en vooral de halfblote vrouwenborst konden al op tandengeknars van moslims rekenen, de grootste geloofsgroep in Senegal. Niet zo erg, ware het niet dat president Wade voor zijn machtsbasis de steun van bijvoorbeeld de islamitische broederschap van de Moeriden hard nodig heeft.

Erger is de zweem van corruptie en geldverspilling die rond dit Afrikaanse Vrijheidsbeeld hangt. Het beeld kost volgens de Senegalese minister van Cultuur minder dan eerst geschat, namelijk 9 miljard CFA (14 miljoen euro). Dat is niettemin een smak geld, zeker in een land waar zes van de tien mensen met minder dan twee dollar de dag door moeten.
BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel