Azawad: een Afghanistan in West-Afrika

Op 6 april 2012 scheidde het noorden van Mali zich officieel af van de rest van het land in de onafhankelijke staat Azawad. Sindsdien zijn de Toearegrebellen van het MNLA, de islamisten van Ansar Dine en het AQIM, de lokale afdeling van Al Qaeda, in een interne machtsstrijd verwikkeld om de grond en het hart van de Noord-Malinezen. Vanuit buurland Mauritanië licht de Noord-Malinese filmmaker en journalist Intagrist El Ansari voor MO* de situatie door.

Op 30, 31 maart en 1 april scheidden de drie Noord-Malinese regio's Kidal, Gao en Timboektoe zich af van de rest van het land. 'Het MNLA roept definitief de onafhankelijke staat Azawad uit, met ingang van 6 april 2012.' Met die verklaring formaliseerde Bilal Ag Achérif, een verantwoordelijke van het MNLA, de eenzijdige afscheiding.

De islamistische Ansar Dine-beweging legt het accent echter elders: 'Mijn strijd gaat niet over de onafhankelijkheid van Azawad. Wat ik wil voor mijn volk is de invoering van de sharia', zei Iyad Ag Ghali, het hoofd van Ansar Dine. In de jaren negentig was Ghali de aanvoerder van de Toearegrebellie. Sinds 2003 doet hij zich opmerken als bemiddelaar voor de vrijlating van ontvoerde westerlingen in de handen van AQIM. Ansar Dine wordt er dan ook van beschuldigd nauwe banden te hebben met AQIM.

De afwijkende prioriteiten van Ansar Dine zorgen voor een gevoelige bekoeling van het elan van het MNLA. De machtsstrijd tussen de beide bewegingen zorgt bovendien voor heel wat verwarring over wat er zich precies afspeelt in Noord-Mali, aangezien niet altijd duidelijk is wie wat controleert.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel