Baanbrekers: Waals dorp producteert stroom uit mest

‘Een dorp dat niet beweegt, sterft’, dacht het Waalse dorpje Surice toen het in 1994 de vzw La Surizée oprichtte. Wat begon met de organisatie van een cultuurfestival, groeide uit tot een eigen biogasinstallatie die genoeg produceert om Surice en de omliggende dorpen van elektriciteit te voorzien.


‘Jaarlijks produceren we 700.000 kilowatt elektriciteit met biogas op basis van mest en maïs, maar helaas komt alles gewoon in het stroomnet terecht', vertelt Gustave Loppe, voorzitter van La Surizée. ‘Om de elektriciteit bij de inwoners te krijgen, moeten er kabels getrokken worden over de dorpen. De politieke wil daarvoor ontbreekt en zelf beschikken we niet over de financiële middelen.' Wie in Surice of in de aangrenzende dorpen Omezée of Romedenne woont, betaalt zijn elektriciteitsrekening dus gewoon aan grote maatschappijen als Electrabel. Die betalen op hun beurt La Surizée voor hun aandeel in de productie, ongeveer drie à zes eurocent per kWh. ‘Dat geld pompen we in het lokale dorpsleven. We willen bijvoorbeeld de geschiedenis van ons dorp, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog totaal werd verwoest, in een museum gieten. Maar we investeren bijvoorbeeld ook in nieuwe uitrusting voor onze voetbalploeg', zegt Loppe.

Een andere en grotere investering gebeurde in de verwarming van tien huizen en zeven appartementen. Warm water loopt via aangelegde buizen van de installatie naar de mensen thuis en verwarmt hun huis of appartement. Hierdoor besparen ze jaarlijks 215.000 liter mazout; verwarmen gebeurt aan de helft van de prijs. Een voordeel waar iedereen van wil mee genieten, maar dat gaat helaas niet. ‘Onze installatie heeft dan wel de capaciteit om veel meer huizen te verwarmen, het geld voor de noodzakelijke leiding ontbreekt.'

 

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel