Belgische journalisten wisselen expertise uit met Congolese collega's

Trias stuurde voormalig VRT-journalist Guy Janssens en Michiel Van Meervenne naar Congo. Ze hielpen lokale collega's met de aanmaak van filmpjes waarin ze standpunten verduidelijken.

interviews congo

Met steun van de Belgische Vereniging voor Landbouwjournalisten (BVLJ) verbleven Janssens en Van Meervenne een week lang in Kinshasa. Ze gaven er een opleiding aan medewerkers van Conapac, een nationale landbouworganisatie die enkele jaren geleden mede onder impuls van Trias opgericht werd.

Gedrevenheid

'De gedrevenheid van de Congolese boerenleiders heeft ons aangenaam verrast', zegt VILT-journalist Michiel Van Meervenne. 'Ondanks de gebrekkige infrastructuur in dat immense land willen ze hun leden zo nauw mogelijk betrekken bij het landbouwbeleid.'

Dit najaar zouden nationale verkiezingen moeten plaatsvinden naar Congo. In de aanloop naar de stembusslag heeft Conapac een eisenbundel opgesteld. Vertegenwoordigers uit zes provincies namen elk een verkiezingsthema onder de loep, gaande van plattelandsinfrastructuur tot microfinanciering en de toegang tot grond.

Mooi eindresultaat

Na een maandenlange voorbereiding werd de kernboodschap voor elk van de zes lobbydossiers vastgelegd tijdens een ontmoeting van boerenleiders in Kinshasa. Om die standpunten van daaruit terug te koppelen naar de achterban in heel het land, heeft Trias de expertise van Janssens en Van Meervenne ingeschakeld.

'Met onze Congolese collega's hebben we eerst vragenlijsten opgesteld. Daarna hebben we samen interviews opgenomen met de provinciale boerenleiders. Met bescheiden middelen hebben onze collega's uitstekend werk geleverd. Het resultaat mag gezien worden', meent Van Meervenne.

Het eindproduct wordt een dvd met een half uur beeldmateriaal die via provinciale afdelingen bij de Congolese boeren zal belanden. De keuze van een dvd is ingegeven door de beperkte beschikbaarheid van internet en televisie op het platteland.

Meer weten over Trias in Congo?

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel