Cholera zet domper op Zimbabwaanse kerstvreugde

Op kerstdag rijden Robson Nzuza en zijn familie gewoonlijk naar hun geboortedorp in Silobela om een week door te brengen met hun familieleden en een groot feest te houden. Maar dit jaar is dat feest afgelast. Net als veel andere Zimbabwanen zou Nzuza kerstmis dit jaar het liefste uitgesteld hebben.


Na een al moeizame zoektocht naar eten voor de feesttafel, kreeg Nzuza met een nieuw obstakel te maken: de cholera-epidemie. “Mijn vrouw reisde naar ons dorp om het traditionele feest voor te bereiden”, vertelt hij. “Maar daar kreeg ze te horen dat de overheid dergelijke grote feesten afkeurt omwille van de cholera-epidemie.”

Nu het dodentol van de epidemie boven de duizend gestegen is, probeert de Zimbabwaanse regering grote bijeenkomsten te ontmoedigen.
“Als je zoiets wil organiseren, moet je aan een groot aantal voorwaarden voldoen: naast strikte hygiënische voorwaarden moet je ook een verpleegster en gezondheidsinspecteur stand-by hebben”, zegt Nzuza. “Maar als je naar het ziekenhuis gaat, is daar niemand te vinden. Je kunt dus helemaal niets doen.”

Minister van Volksgezondheid David Parirenyatwa verdedigt het strikte beleid van de regering. “We doen gewoon wat verplicht is volgens de Public Health Act”, zegt Parirenyatwa. “We hebben grote bijeenkomsten helemaal niet verboden, enkel minimumvoorwaarden vastgelegd. Het is allemaal in het belang van de bevolking.”De oppositie en veel Zimbabwanen vinden echter dat zij moeten opdraaien voor fouten van de overheid.

“Het probleem met Parirenyatwa en zijn vrienden in de regering is dat ze problemen voor ons creëren, maar dat ze er niet zoals wij voor moeten boeten”, zegt Carlos Madiwa, een inwoner van een sloppenwijk in Harare. “Hun kinderen leiden een rijkeluisleventje, terwijl wij lijden onder het beleid van hun vaders. Ik kan me zelfs niet meer herinneren hoe lang het geleden is dat we nog stromend water hadden. We krijgen van de overheid enkel loze beloftes. We begrijpen dat cholera een risico is, maar we kunnen de feesten niet afgelasten.”

BRON:
http://www.ipsnews.be

IPS DOOR:

Deel dit artikel