'CO2 uitstoten is even onethisch als de slavernij'

Voor een deskundige in de opwarming van de aarde is David Archer een opvallend koel karakter. Als professor in de geofysica aan de Universiteit van Chicago luidt hij geregeld de alarmbel over de staat van het klimaat. Maar net zo goed beschouwt hij windparken en zonnepanelen als lapmiddeltjes die het energievraagstuk nooit zullen oplossen. Archer gelooft meer in monsterprojecten die niet zouden misstaan in een sciencefictionroman.

David Archer ergert zich aan de klimaatscepsis van de Amerikaanse rechterzijde, maar lijkt gespeend van het ideologische vuur van links. Een wetenschapper die minder begrijpt van de ziel van zijn landgenoten dan van ijskappen en oceanen. Verkiezingen voorspellen durft hij niet, maar de lange termijneffecten van broeikasgassen wel.

David Archer: Zelfs als de globale uitstoot van C02 niet meer zou toenemen, zullen we de temperatuur nog een hele poos zien stijgen. Nu al is de aarde 0,6 graden warmer dan de natuurlijke temperatuur. Daar komt nog tenminste 0,4 bij -en waarschijnlijk veel meer. We moeten er nu van uitgaan dat de planeet meer dan een graad zal opwarmen, om het even wat we doen. Daar is geen ontkomen meer aan.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel