Colombia: uitzicht op vrede

Colombia schrijft geschiedenis deze maanden. Dat is althans de hoop van miljoenen Colombianen. Op 16 oktober begon in Oslo het historische vredesoverleg tussen de regering, het leger en de gewapende opstandelingen van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

Na een halve eeuw van gewapend conflict komt de hoop op een vredesakkoord voorzichtig weer tot leven. Met veel omzichtigheid en ver van alle medialawaai zijn de voorbereidende stappen gezet. Cuba en Noorwegen zijn internationale partners die op de goede gang van zaken zullen toezien. Achtduizend verzetsstrijders zullen daarbij geïntegreerd worden in de samenleving.

Tijdens dit zeer langdurige conflict raakten 4,5 miljoen Colombianen en werden duizenden activisten en vakbondsmensen vermoord. De agenda omvat essentiële thema's, die naar de wortels van het conflict gaan, zoals integrale rurale ontwikkeling en een oplossing voor de rurale armoede (met inbegrip van heel de problematiek van landbezit en natuurlijke rijkdommen), het bestraffen van de schuldigen, erkenning en herstel voor de slachtoffers, en politieke participatie. Voor de onderhandelingen is er geen staakt-het-vuren afgesproken. Dat moet er komen als vrucht van de onderhandelingen.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel