Congolese boeren praten over grondrechten

"We willen niet langer leven in extreme armoede. We willen rechtszekerheid over onze grond". Dat heeft de Congolese boerenleider Jacques Mitini gezegd bij de start van een nieuwe reeks workshops, die georganiseerd worden door AgriCongo.

Zeven op de tien Congolezen zijn voor hun bestaanszekerheid afhankelijk van landbouw. Eén van de grootste problemen in het land is de rechtszekerheid over landbouwgrond. De eerste kaderwet voor de landbouw die eind vorig jaar bekrachtigd werd door president Joseph Kabila biedt echter onvoldoende houvast.

De grondkwestie is wel het centrale gespreksonderwerp tijdens de tweede reeks workshops van AgriCongo. Het startschot werd eind september gegeven in de stad Kikwit. Tijdens deze bijeenkomst benadrukte Jos Van Mierlo, de regiocoördinator van Trias, het belang van gezamenlijke belangenverdediging.

"Een coherente visie vanuit de familiale landbouw kan een katalysator zijn voor de economische en sociale ontwikkeling van de provincie Bandundu", aldus Van Mierlo. Eén van de toehoorders was de provinciale landbouwminister Koko Pembe. Hij heeft de boerenleiders opgeroepen om de dialoog aan te knopen met zijn medewerkers. 

AgriCongo werd in 2010 opgericht door zes Belgische ontwikkelingsorganisaties – Trias, Vredeseilanden, Oxfam, Diobass, SolSoc en SOS Faim – en de Congolese boerenorganisaties waar ze mee samenwerken. Deze coalitie versterkt de inspanningen die familiale boeren in Congo leveren om zich te verenigen, om samen te wegen op het beleid en om samen economische activiteiten uit te bouwen.

www.triasngo.be

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel