Crunch time in Lima

speech-ban-ki-moon-COP20-lima
[foto: via Flickr © H.E. Mr. Sam K. Kutesa]

Er zijn nog twee dagen te gaan op deze klimaattop, en zéér veel werk voor de boeg. Ban Ki Moon, Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties onderstreepte in een speech vandaag nogmaals de inzet: 'the more we delay, the more we pay' . Nu actie ondernemen is in ieders belang.

jan-vandermosten

De Secretaris-Generaal is niet de enige die het belang van klimaatactie heeft begrepen. Op woensdag kwamen 15 tot 20.000 mensen op straat in het centrum van Lima. De grootste klimaatmanifestatie in de geschiedenis van Latijns-Amerika! De WWF delegatie was ook van de partij. De verscheidenheid en energie van de betogers was een ware inspiratie. Lokale en nationale actiegroepen, internationale organisaties en zelfs mijnwerkers trotseerden samen de hitte (jawel) en het verkeer in Lima om Peru en de wereld op te roepen de strijd tegen klimaatopwarming serieus te nemen.

Het contrast bij terugkeer in het conferentiecentrum was groot. Toen ik opnieuw wilde aanpikken met de onderhandelingen kwam ik terecht in een lege zaal! De onderhandelaars hadden hun sessie (nog maar eens) met twee uur uitgesteld. Dit is tekenend. Landen hebben tot nu toe nog geen bereidheid tot compromis getoond.

'We have been talking for the last twenty years, now it is time to start real and serious negotiations'
Ban-Ki Moon

Ban Ki Moon benadrukte in zijn speech de urgentie van actie: 'we have been talking for the last twenty years, now it is time to start real and serious negotiations'. In Lima moeten we een akkoord bereiken over de blauwdruk van een globaal klimaatakkoord, dat op het einde van volgend jaar moet worden afgerond op de klimaattop in Parijs. In de aanloop naar Parijs moeten landen hun doelstellingen op tafel leggen en de discussie aangaan over het ambitieniveau dat ze daarin aan de dag leggen. Zonder concrete afspraken hierover in Lima, zal de uitdaging om in Parijs tot een akkoord te komen veel groter zijn.

Onderhandelaars hebben nog twee dagen om een versnelling hoger te schakelen, en van Lima de klimaattop te maken die de weg bereidde voor een globaal antwoord op de uitdaging van klimaatopwarming. Handen uit de mouwen!

Jan Vandermosten voor WWF in Lima

Deel dit artikel