Dan toch liever politiek correct

Het moest maar gedaan zijn dat mensen zonder papieren toegang krijgen tot taallessen voor volwassenen, besliste Pascal Smet. 'Wat zouden we investeren, ze zijn illegaal en moeten toch weg', aldus de minister van Onderwijs. Smet liet weten dat het bovendien een handige manier is om de lange wachtlijsten voor de lessen Nederlands in te korten.

Het klinkt niet eens zo onlogisch als je zijn gedachtegang volgt, consequentie is het begin van een duidelijk leesbare samenleving. 'Opgeruimd staat netjes.' Dat klinkt wat grof, maar het is tenminste eerlijk. En wie het daar niet mee eens is, mag zich alvast in de hoek zetten bij die andere naïevelingen, de "politiek correcten", de "cultuurrelativisten" die iedereen omarmen ten koste van de sociale samenleving.

Met een reële kans in die foute hoek te belanden: ik volg Smets redenering dus niet. Hij lost er ten eerste het probleem van de overvolle taalklassen niet mee op, want het zou maar om vijf procent van de cursisten gaan. En nog doorslaggevender: deze maatregel duwt sans-papiers steeds verder weg in de marge van onze samenleving.





BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel