De Brave New World van Paul Kagame


In het Afrikaanse Gebied van de Grote Meren gonst het van de geruchten over generaal Kayumba Nyamwasa en kolonel Patrick Karegeya, twee vroegere medestanders van Paul Kagame die zich nu tegen hem gekeerd hebben en een nieuwe oorlog zouden voorbereiden. Maar niemand schijnt goed te weten wat het duo echt van plan is. Kayumba en Karegeya spraken exclusief met MO*.

In deze reeks leest u in drie delen het gesprek met Kayumba en Karegeya. Het gesprek wordt aangevuld met een reportage over de situatie van de Rwandese vluchtelingen en opposanten in Oeganda.

"We vochten jarenlang tegen een dictator en brachten een tiran aan de macht"
Kayumba was één van Kagame's meest succesvolle generaals en hij werd door de troepen geliefd voor zijn milde en openhartige aanpak. Karegeya leidde jarenlang de externe inlichtingendienst van Paul Kagame en stond in Kigali bekend als een erg doortastende en goed ingelichte Bourgondiër die zich in alle milieus thuis voelde. In dit gesprek beschrijven ze hoe ze van medestander uitgroeiden tot tegenstander van Paul Kagame.

"Rwanda is het enige land ter wereld waar de hemel en de hel mekaar raken"
Volgens generaal Kayumba Nyamwasa en Patrick Karegeya is het Rwanda van Kagame niet meer dan een blinkende zeepbel die ieder ogenblik uit mekaar kan spatten. "De machtsbasis van het regime is dermate aan het versmallen dat Kagame momenteel regeert als een regelrechte despoot," vertelt ons Patrick Karegeya. "De situatie in Rwanda is momenteel erg explosief, er kan van alles gebeuren."

"Nooit vrede rond Grote Meren zolang Kagame aan de macht is"
Zowel Patrick Karegeya als generaal Kayumba Nyamwasa waren jarenlang betrokken bij het buitenlandse beleid van het Rwandese Patriottisch Front. Karegeya als chef van de buitenlandse inlichtingendienst en Kayumba als topofficier die, samen met andere officieren zoals James Kabarere, de verschillende oorlogen in Congo voorbereidde.

Rwandese vluchtelingen in Oeganda leven in angst
In Oeganda leven ongeveer 200.000. Rwandofonen. De meeste vluchtelingen komen aanvankelijk terecht in drie vluchtelingenkampen in het zuiden van het land. Volgens enkele Rwandese vluchtelingorganisaties komen er dagelijks ook tientallen Rwandese vluchtelingen aan in Kampala. Slechts weinigen worden in Oeganda erkend als politiek vluchteling. "De situatie is rampzalig," vertelt ons Manzi Mutuyimana die samen met enkele andere vluchtelingen een klein platform opzette om hun landgenoten in Oeganda te helpen.

www.MO.be

Deel dit artikel