De fiets als startblok

De Leuvense vzw Velo verhuurt sinds haar ontstaan in 1994 jaarlijks duizenden fietsen aan studenten. Daarnaast baat Velo een fietsherstelplaats uit waar je voor twee euro zelf aan je fiets kan sleutelen of je fiets kan laten herstellen door een Velo-technieker. De Velo-fietsen bestaan bijna volledig uit gerecycleerde onderdelen. Bij herstellingen kan je kiezen tussen nieuwe of tweedehandse onderdelen.

Bij Velo draait het in de eerste plaats om de fietstechniekers, niet om winstmaximalisatie. Jongeren uit het deeltijds beroepsonderwijs die nog niet helemaal klaar zijn voor de arbeidsmarkt, erkende asielzoekers die nog geen werk vonden, mensen die in de psychiatrie belandden en langdurig werklozen kunnen bij Velo een tijdelijke opleiding fietstechniek volgen en werkervaring opdoen.

Zo bereidt Velo jaarlijks een honderdtal mensen voor op de samenleving. 'De opleiding is fietstechnisch, maar de nadruk ligt vooral op alles wat met arbeidshouding te maken heeft', zegt Jos Vandikkelen, die aan het hoofd van Velo staat.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel