Divestment campagne: Grootste beleggingsfonds ter wereld dumpt steenkool

Het Noorse pensioenfonds, met 900 miljard dollar het grootste beleggingsfonds ter wereld, stoot zijn investeringen in steenkool af. De beslissing is meteen de grootste 'desinvestering' tot nog toe.

Het enorme Noorse pensioenfonds, met 900 miljard dollar het grootste beleggingsfonds ter wereld, stoot zijn investeringen in steenkool af. De beslissing is meteen de grootste desinvestering tot nog toe.

Wereldwijd komt een "divestment"-campagne op stoom, die overheden en instellingen oproept om niet langer te investeren in energiebronnen die de klimaatverandering verder aanzwengelen. Na verschillende universiteiten en overheidsfondsen gaat nu ook het grootste overheidsfonds ter wereld overstag. Het Noorse Pensioenfonds beheert naar schatting 900 miljard dollar aan middelen en bezit 1,3 procent van alle bedrijven wereldwijd.

De commissie Financiƫn in het Noorse Parlement heeft deze week (woensdag) beslist dat het gigantische fonds alle belangen moet verkopen in firma's die meer dan 30 procent van hun omzet uit steenkool halen. "Investeren in steenkoolbedrijven is niet alleen een risico voor het klimaat, maar ook voor de economie", zeiden de leden van de commissie in een gemeenschappelijke verklaring.

Milieuverenigingen berekenden dat door de beslissing maar liefst 5,5 miljard dollar kan onttrokken worden aan de steenkoolsector. Naar schatting 50 tot 75 bedrijven zouden erdoor worden getroffen.

De beslissing moet nog bekrachtigd worden door het Noorse parlement, maar dat is een formaliteit, gezien ze unaniem genomen is door alle partijen in de commissie.


11.11.11-partner Philippine Movement for Climate Justice (PMCJ) werkt mee aan de wereldwijde Divestment-campagne die in februari internationaal gelanceerd werd.

Gerry Arances, de nationale coƶrdinator van PMCJ sprak op 21 mei het Noors parlement toe. Hij vroeg de Noorse regering om haar beleggingen in fossiele brandstoffen in o.a. de Filippijnen terug te trekken.

Divestment

De beslissing is meteen de grootste tot nog toe in de globale campagne tegen investeringen in steenkool. Meer dan 220 instellingen hebben zich er al toe verbonden, waaronder het Rockefeller Brothers Fund en de Universiteit van Stanford. Eind vorige week nog liet ook verzekeraar AXA weten dat het tegen het einde van dit jaar een half miljard euro aan investeringen in steenkool dumpt.

Tijdens die aankondiging zei ceo Henri de Castries dat de klimaatverandering een bedreiging is en dat het de verantwoordelijkheid is van verzekeringsbedrijven om dergelijke bedreigingen aan te pakken. "De feiten zijn niet te ontkennen", zei hij. "Als we denken dat we kunnen overleven in een wereld waar de temperatuur stijgt met meer dan 2 graden, dan houden we onszelf voor de gek."

Vorig jaar alleen al keerde AXA meer dan 1 miljard euro aan schadeclaims uit die te maken hadden met extreem weer.

Voor meer impact tegen klimaatverandering zijn we samen sterker. Steun 11.11.11 vandaag nog.

Omwille van verwerkingskosten, is het toegestane minimumbedrag € 10

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels