Dossier SDG's: Een duurzame wereld tegen 2030

Momenteel komen in New York meer staats- en regeringsleiders samen dan ooit tevoren, om er de meest ambitieuze en universele ontwikkelingsagenda ooit af te kondigen. Tegen 2030 moet extreme armoede de wereld uit en moeten alle landen duurzaam en rechtvaardig worden. Waarover gaan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's), wie gaat dat betalen en hoe verloopt de top in New York?

'Deze agenda biedt de wereld hoop in moeilijke tijden'
Op een speciale top van de Verenigde Naties, van 25 tot 27 september, zullen alle landen van de wereld de duurzame ontwikkelingsdoelen - afgekort SDG's - goedkeuren. Het is het huiswerk dat de mensheid tegen 2030 moet maken. De Belgische ambassadeur bij de Verenigde Naties in New York, Bénédicte Frankinet, legt uit waarom dit de top van de hoop kan zijn.

Er is geld genoeg, maar niet voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen
Om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) te realiseren is veel geld nodig en de officiële ontwikkelingshulp is ontoereikend. Tegelijk stroomt het geld met honderden miljoenen vanuit het Zuiden naar de rijke elite in het Noorden. Strengere belastingcontrole is één van de oplossingen voor het financieringstekort voor de SDG's. Maar de VN lijken eerder te mikken op een ondernemingsvriendelijk klimaat.

Ze beloven de hemel op aarde. Intussen...
Tegen 2030 moet de wereld zonder armoede en honger zijn, en moet ontwikkeling duurzaam worden. Hoe geloofwaardig zijn die beloften?

Is de VN-top over duurzame ontwikkeling het begin van een andere wereld?
Op de top van de duurzame ontwikkeling waren de grote woorden niet van de lucht: vele sprekers hadden het over een historische stap, een tweesprong voor de mensheid. Zal het echt zo'n vaart lopen?

Deel dit artikel